NATO generalinis sekretorius: kol remiame Ukrainą ir tą darysime ilgai, V. Putinas negalės mūsų nugalėti

NATO Ukrainą rems tiek kiek reikės, sako Lietuvoje viešintis Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. Pasak jo, savaitgalio įvykiai rodo Rusijos režimo trapumą ir tai, kad Vladimiras Putinas karo nelaimės.

Jensas Stoltenbergas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jensas Stoltenbergas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2023, 11:21 PM

„Visi sąjungininkai supranta, jog Ukraina yra karo sūkuryje ir tai nėra geras laikas ją pakviesti prisijungti. Bet visi sąjungininkai supranta, jog durys lieka atviros ir mes tą pademonstravome santykiuose su Suomija ir Švedija“, – apie Ukrainos narystę NATO pirmadienį LRT televizijai sakė J. Stoltenbergas.

„Ukraina taps nare ir tai yra tik sąjungininkų sprendimas, kada Ukraina bus pakviesta prisijungti prie NATO“, – pridūrė Aljanso generalinis sekretorius.

NATO vadovo teigimu, šiuo metu svarbiausia yra remti Ukrainą. Pasak jo, jeigu to nedarysime, Ukraina nebeegzistuos kaip nepriklausoma valstybė.

„Niekas negali pasakyti, kada karas baigsis, tačiau turime suprasti, kad kol remiame Ukrainą ir tą darysime ilgai, Putinas negalės mūsų nugalėti“, – teigė J. Stoltenbergas.

NATO generalinio sekretoriaus teigimu, karas gali trukti ilgiau nei buvo tikėtasi, tačiau, pasak jo, reikia ne tik naudoti ginklų atsargas, bet ir gaminti naujų ginklų tam, kad būtų galima ir toliau padėti Ukrainai.

„Savaitgalio įvykiai Rusijoje rodo Rusijos režimo trapumą ir silpnumą. Tai yra priklausomybė nuo maršininkų, kurie po to gali atsisukti prieš patį tave. Tačiau turime prisiminti, kad tai yra Rusijos vidiniai klausimai. Negalima nuvertinti Rusijos, turime ir toliau tiekti paramą Ukrainai“, – akcentavo jis.

Anot J. Stoltenbergo, NATO šalys, nepaisant Rusijos branduolinio šantažo, gali jaustis saugios.

„Kol kas nematome jokių ženklų, kad būtų planuojama panaudoti branduolinius ginklus. Tačiau turime išlikti budrūs“, – paragino J. Stoltenbergas.

ELTA primena, kad Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas penktadienį pareiškė ketinąs nuversti Rusijos karinę vadovybę. Jo pajėgoms sparčiai judant link Maskvos ir užėmus Rostovą prie Dono bei Voronežą, šeštadienio vakarą pranešta, kad J. Prigožinas nutarė atsitraukti.

Maskva nurodo, kad kaltinimai „Wagner“ vadui ginkluoto sukilimo prieš Rusijos karinę vadovybę organizavimu bus panaikinti, o pats J. Prigožinas pasitrauks į Baltarusiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.