A. Lukašenka pakomentavo J. Prigožino maištą Rusijoje: Baltarusijos kariuomenė buvo pasirengusi

Trumpas „Wagner“ samdinių sukilimas ir jų žygis į Maskvą rodo pavojingą nestabilumo potencialą Rusijoje, antradienį perspėjo apsišaukėlis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka.

​Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2023, 11:37 AM, atnaujinta Jun 27, 2023, 4:08 PM

„Jei Rusija žlugs, mes liksime po griuvėsiais, visi mirsime“, – sakė A. Lukašenka Minske per vyresniųjų karininkų apdovanojimų ceremoniją, pranešė Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

A. Lukašenka pasakojo, kad įsakė savo kariuomenei būti „pasirengusiai kovai“ per „Wagner“ lyderio Jevgenijaus Prigožino maištą.

Per valstybinę žiniasklaidą paskelbtuose komentaruose jis sakė, kad kariuomenė, policija ir specialiosios pajėgos, vykstant maištui, buvo įvestos į „visišką kovinę parengtį“.

Diktatorius taip pat patikino, kad jam buvo „skaudu stebėti“ savaitgalio įvykius Rusijoje.

„Daugelis baltarusių juos taip pat priėmė į širdį, nes tėvynė yra viena“, – sako jis.

Anksčiau buvo praneša, kad A. Lukašenka buvo atsakingas už tarpininkavimą dėl „Wagner“ pasitraukimo.

„Aš pasakiau: jokiu būdu nedarykite iš manęs didvyrio, nei iš manęs, nei iš V. Putino, nei iš J. Prigožino, nes mes pražiopsojome situaciją ir tada manėme, kad ji išsispręs, bet ji neišsisprendė, – susitarimą komentavo jis. – Susidūrė du žmonės, kurie kovojo fronte. Šiuo atveju nėra didvyrių.“

Diktatorius taip pat pareiškė, kad jo autoritarinei šaliai praverstų po nesėkmingo maišto Rusijoje į buvusią sovietinę valstybę ištremtų „Wagner“ samdinių kovinė patirtis.

„Jei jų vadai ateis pas mus ir mums padės (...) tai yra patirtis. Jie tai išgyveno. Jie papasakos apie ginklus, kurie veikė gerai, kurie ne. Ir apie taktiką, kaip pulti, kaip gintis. Tai neįkainojama“, – per susitikimą su gynybos ministru sakė priimti „Wagner“ kovotojus pasiūlęs A. Lukašenka.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.