Nutraukus „Wagner“ žygį Maskvos link – įsiūtis J. Prigožino samdinių tarpe: šaukia apie išdavystę ir sąmokslą

Dar neseniai Jevgenijus Prigožinas galėjo pasigirti, kad jam ištikimi visi 25 000 jo samdinių kariuomenės narių, tačiau panašu, kad tai pasikeitė taip pat greitai, kaip ir „Wagner“ grupės sukilimo eiga.

„Wagner“ samdiniai.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
„Wagner“ samdiniai.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>Imago/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>Imago/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
„Wagner“.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
„Wagner“.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
„Wagner“.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
„Wagner“.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 27, 2023, 7:40 PM

BBC išanalizuotose internetinėse žinutėse „Wagner“ kariai ir jų artimieji piktinosi J.Prigožino sprendimu sustabdyti dramatišką žygį į Maskvą ir pasitraukti iš užimto Rostovo miesto.

„Tas plikas niekalas savo rankomis sunaikino „Wagner“. Apgavo visus, kuriuos tik galėjo“, – „Telegram“ kanale su 200 tūkst. sekėjų piktinosi vienas interneto vartotojas, prisistatantis „Wagner“ kariu.

„Tai buvo dar vienas beprasmis maištas“, – rašoma „Telegram“ kanale.

„Telegram“ yra „Wagner“ samdinių ir už karą pasisakančiųjų sluoksnių Rusijoje pasirinkta socialinės žiniasklaidos platforma, leidžianti dažnai anonimiškai bendrauti su tūkstančiais sekėjų vienu metu.

Būtent joje J.Prigožinas pasirinko paskelbti apie savo vadinamąjį „Teisingumo maršą“ prieš Rusijos režimą.

Dabar ši platforma tapo vieta, kurioje daugelis viešai atsisuko prieš jį.

RFE/RL Rusijos tarnybos žurnalistas Markas Krutovas, turintis prieigą prie „Wagner“ samdinių giminaičių „Telegram“ grupės pokalbių, pasidalijo kai kuriomis jų žinutėmis su BBC.

„Jie buvo tiesiog išduoti, – rašė viena moteris. – Aš pasitikėjau J.Prigožinu, bet tai, ką jis padarė, yra negarbinga“.

„Jis neturėjo taip pasielgti. Tai gryna išdavystė“, – pritarė kita vartotoja.

J.Prigožinas ilgą laiką sulaukė itin aktyvios „Wagner“ palankių nuomonės formuotojų paramos. Ilgus mėnesius jie gynė jo veiksmus ir puolė jo oponentus Rusijos gynybos ministerijoje – ypač jo prisiekusį priešą, gynybos ministrą Sergejų Šoigu.

Tačiau kai „Wagner“ maištas vystėsi, jų reakcija buvo stebėtinai prislopusi.

Dvi didžiausios grupės, „Pilkoji zona“ ir „Atvirkštinė medalio pusė“, turinčios beveik 900 000 sekėjų, neskubėjo pritarti jo veiksmams. Grupėse buvo stengiamasi laikytis gana neutralios pozicijos, kaltinant S.Šoigu ir jo lojalistų priešiškumą dėl kraujo praliejimo.

Kiti dėstė įvairias sąmokslo teorijas.

„Wagner PMC Briefs“ yra kanalas, kurį J.Prigožinas patvirtino kaip oficialų „Wagner“ puslapį ir kuriam vadovauja vienas iš jo karių. Jis pažymėjo, kad kai V.Putinas pasmerkė maištą, jis neminėjo nė vieno žmogaus pavardės.

„V.Putinas neįvardijo „maištininkų ir išdavikų“, – rašoma kanale. – Galbūt tai buvo daroma tam, kad J.Prigožinas atkurtų teisingumą ir nubaustų tuos, kurie kalti dėl tikros išdavystės, lėmusios Rusijos invazijos į Ukrainą nesėkmę?“

Teorija, kad V.Putinas ir J.Prigožinas susitarė surengti perversmo bandymą, siekdami „patikrinti Rusijos elito ištikimybę“, greitai paplito socialiniuose tinkluose.

„Merginos, pagalvojau, kad gal viskas buvo suorganizuota siekiant pašalinti S.Šoigu, bet per J.Prigožiną, kad V.Putinui nereikėtų to daryti pačiam?“ – parašė viena moteris „Wagner“ artimųjų susirašinėjimo kanale.

Kijevo taikomųjų politinių tyrimų centro „Penta“ vadovas Volodymyras Fesenka su tuo nesutinka.

„Jei tai buvo inscenizuota, tai kam? Kad visi pamatytų, koks silpnas yra V.Putinas? – sakė jis. – Tai, kas įvyko, buvo viešas V.Putino pažeminimas. O J.Prigožinas? Jis iš dalies prarado savo reputaciją: parodė savo galią, o po to paprasčiausiai atsitraukė.“

Tačiau paskutinis viešas J.Prigožino komentaras maišto dieną, nufilmuotas po to, kai jis sutiko atsistatydinti, ir toliau kursto spekuliacijas internete.

„Šiandien pademonstravome gerą rezultatą, – sakė jis. – Visus pralinksmino.“

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.