M. Morawieckis užsipuolė Europos Sąjungą dėl Ukrainos karo pabėgėlių: palygino su migrantais iš pietų

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis pareiškė, kad Europos Sąjunga karo pabėgėlių iš Ukrainos nelaiko lygiaverčiais migrantais, atvykstančiais į bloką iš pietų, praneša Lenkijos spaudos tarnyba.

 M. Morawieckis.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 M. Morawieckis.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 6:06 PM

Pirmadienį Bratislavoje vykusiame Višegrado grupės, kuriai priklauso Lenkija, Slovakija, Čekija ir Vengrija, aukščiausiojo lygio susitikime M. Morawieckis nurodė, kad ES valstybei narei, atsisakiusiai priimti migrantus iš pietų, skiriama 22 000 eurų bauda už kiekvieną migrantą, o šalims, padedančioms karo pabėgėliams iš Ukrainos, suteikiama tik 100 eurų parama už kiekvieną asmenį.

„Tai nėra vienodas požiūris į migrantus, tai yra atvira diskriminacija. Ir Europos Komisija turi tai išgirsti tiesiogiai iš mūsų per Europos Vadovų Tarybos susitikimą, ir ji tikrai tai išgirs“, – sakė M. Morawieckis.

Jis teigė, kad ES turėtų finansiškai atlyginti Lenkijai ir kitoms Višegrado šalims už tai, ką jos padarė dėl karo pabėgėlių iš Ukrainos.

„Kai pabėgėliai iš Ukrainos atsirado mūsų šalyse, negavome beveik jokios pagalbos jų išlaikymui“, – tikino M. Morawieckis.

Kartu jis pabrėžė, kad būtina veiksmingai saugoti Europos Sąjungos išorės sienas.

Lenkija priėmė daugiausiai Ukrainos karo pabėgėlių nuo 2022 m. vasario mėnesio, kai Rusija įsiveržė į jų šalį. Nuo konflikto pradžios sieną su Lenkija kirto apie 13 mln. ukrainiečių, pranešė Lenkijos sienos apsaugos tarnyba.

Lenkijoje šiuo metu gyvena apie pusantro milijono ukrainiečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.