Rusijos žiniasklaida: Kremlius suėmė generolą S. Surovikiną, įtaria pasirinkus „Wagner“ pusę

Rusijos generolas Sergejus Surovikinas birželio 28 dieną buvo suimtas, skelbia „Moscow Times“ leidinys, cituodamas savo šaltinius iš Rusijos gynybos ministerijos. Vienas šaltinių teigė, kad 56-erių S.Surovikinas buvo sulaikytas dėl sąsajų su Jevgenijaus Prigožino „Wagner“ samdinių maišu.

 S.Surovikinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 S.Surovikinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 6:15 AM, atnaujinta Jun 29, 2023, 8:22 AM

„Pasirodo, jis per maištą pasirinko J.Prigožino pusę“, – savo šaltinį citavo „Moscow Times“ ir pridūrė, kad šiuo metu nėra žinoma, kur laikomas generolas.

S.Surovikinas buvo pagrindinis Rusijos pajėgų Ukrainoje vadas iki 2023 metų sausio, kai jį pakeitė Valerijus Gerasimovas.

Trečiadienį „The New York Times“ pranešė, kad S.Surovikinas iš anksto žinojo apie J.Prigožino planą žygiuoti Maskvos link. Tokią informaciją paskelbė ir CNN, pabrėžusi, kad ir kitos Rusijos kariuomenės figūros bei žvalgybos kadrai galėjo žinoti apie laukiantį maištą.

O štai Rusijoje jau kurį laiką kalbėta apie S.Surovikino ir J.Prigožino gerus santykius.

Be to, J.Prigožinas ilgą laiką ir viešai nesutarė su iš S.Surovikinu karo Ukrainoje mašiną perėmusiu V.Gerasimovu bei Rusijos kariuomenės vadovybe.

J.Prigožinas V.Gerasimovą yra vadinęs nekompetentingu ir priešinosi Rusijos kariuomenės vadų norams įtraukti „Wagner“ į reguliariąją kariuomenę.

J.Prigožinas tokius bandymus netgi įvardijo tarp pagrindinių maišto priežasčių. Pasak „Wall Street Journal“, oligarcho tikslu buvo ir V.Gerasimovo bei Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu paėmimas į nelaisvę.

„The Moscow Times“ savo publikacijoje pabrėžė, kad pirmasis gandus apie tai, kad S.Surovikinas yra suimtas dar birželio 25 dieną paskleidė Rusijos karybos tinklaraštininkas Vladimiras Romanovas.

Rusijos gynybos ministerija situacijos nekomentuoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.