V. Orbanas apie savo šalies poziciją dėl migracijos: „Mes kovojame už laisvę“

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas patvirtino neigiamą savo šalies poziciją dėl ES migracijos politikos, kurią išsakė Briuselyje vykstančiame ES viršūnių susitikime. „Posėdžių salėje vyko migracijos karas, – sakė jis penktadienio rytą interviu valstybiniam radijui. – Tai buvo kova dėl laisvės, ne sukilimas“. Taip V. Orbanas argumentavo Vengrijos ir Lenkijos atsisakymą pritrati naujausiems ES prieglobsčio planams.

Viktoras Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Viktoras Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2023, 1:05 PM

Abi šalys priešinasi Europos prieglobsčio sistemos reformai, kuri daugumos sprendimu buvo inicijuota prieš beveik tris savaites ES vidaus reikalų ministrų susitikime.

Reforma, be kita ko, numato sulaikyti prieglobsčio prašytojus priėmimo centruose prie ES išorinių sienų, kol nagrinėjami jų prašymai. Jei prašytojas neturi galimybės gauti prieglobsčio ES, jis bus nedelsiant išsiųstas atgal. Taip pat siekiama privalomos sistemos, pagal kurią sutartas prieglobsčio prašytojų skaičius būtų paskirstytas tarp ES valstybių narių. ES šalys, nenorinčios arba negalinčios priimti perkeliamų migrantų, privalėtų suteikti finansinę pagalbą sumokėdamos po 20 tūkst. eurų už kiekvieną asmenį.

Budapeštas ir Varšuva dar prieš ES viršūnių susitikimą, kuris prasidėjo ketvirtadienį ir tęsiasi penktadienį, užsiminė apie planuojamos prieglobsčio reformos boikotą. „Norima priversti Vengriją steigti migrantų getus, – sakė V. Orbanas interviu radijui. – Aš tam priešinsiuosi rankomis, kojomis, dantimis ir nagais“.

Sprendimams dėl ES migrantų politikos nebūtinas visų narių pritarimas, pakanka balsų daugumos, tad pritarti turi mažiausiai 15 iš 27 ES šalių, kuriose gyvena ne mažiau kaip 65 proc. visų ES gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.