„Wagner“ gali mėginti stumti migrantus prie Lenkijos sienos

Lenkijos vidaus reikalų ministro pavaduotojas įspėjo, kad Rusijos samdinių grupuotė „Wagner“ gali mėginti stumti migrantus Lenkijos sienos link.

Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-05 11:06

Po nesėkmingo maišto prieš Rusijos valdžią grupė „Wagner“ įsitvirtina Baltarusijoje, ją valdantis Aliaksandras Lukašenka pasiūlė samdiniams ir jų vadui Jevgenijui Prigožinui saugų prieglobstį šioje šalyje.

„Šie kruvini samdiniai, dažnai nusikaltėliai, gali vykdyti įvairias misijas“, – antradienį transliuotojui „TV Republika“ sakė Lenkijos vidaus reikalų viceministras Maciejus Wasikas. „Kadangi jie yra Baltarusijoje, jie gali stumti žmones prie Lenkijos sienos“, – pridūrė jis.

Grupė taip pat gali atlikti puolamąsias užduotis Ukrainos sienos kryptimi bei kelti potencialią grėsmę NATO viršūnių susitikimo Vilniuje kontekste, nes Minskas yra gana arti Lietuvos sostinės, sakė M. Wasikas. NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks liepos 11–12 dienomis.

„Jie vykdys užduotis, už kurias jiems bus mokama, – sakė viceministras. – Mes nežinome, kas jiems moka, nei kas nutiks, kai „tas kas nors“ nustos jiems mokėti“.

Pareigūnas pridūrė, kad migrantų Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje daugėja, bet padėtis ten kur kas geresnė nei prieš dvejus metus.

2021 m. Lenkija atrėmė migrantų, daugiausia iš Artimųjų Rytų ir Afrikos, srautus, šie žmonės mėgino iš Baltarusijos patekti į Lenkiją, kai A. Lukašenka juos pakvietė į savo šalį melagingai pažadėjęs lengvai per Lenkiją pasiekti Europos Sąjungą. Lenkijai įrengus naują pasienio tvorą su elektroniniu stebėjimu, nelegalių kirtimų skaičius sparčiai sumažėjo. Neseniai stiprindama sienos su Baltarusija apsaugą Lenkijos vyriausybė pasiuntė į pasienį policijos ir kariuomenės pastiprinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.