Prancūzijai skęstant liepsnose – Lenkijos niuksas Europos Sąjungai

Policininko prieš savaitę paleisti mirtini šūviai į paauglį pavertė pragaru gyvenimą milijonams Prancūzijos gyventojų. Šalis karštligiškai ieško būdų, kaip sutramdyti smurtą, ir prašė net futbolo rinktinės pagalbos.

Prancūziją toliau drebina neramumai: sudeginta šimtai automobilių ir pastatų, suimta daugybė protestuotojų.<br>EPA-ELTA nuotr.
Prancūziją toliau drebina neramumai: sudeginta šimtai automobilių ir pastatų, suimta daugybė protestuotojų.<br>EPA-ELTA nuotr.
Prancūziją toliau drebina neramumai: sudeginta šimtai automobilių ir pastatų, suimta daugybė protestuotojų.<br>EPA-ELTA nuotr.
Prancūziją toliau drebina neramumai: sudeginta šimtai automobilių ir pastatų, suimta daugybė protestuotojų.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 5, 2023, 11:07 AM

Neramumai Prancūzijoje kilo po to, kai praėjusios savaitės antradienį Nantere eismo kontrolės metu policininkas nušovė 17 metų vaikiną Nahelį, kilusį iš Šiaurės Afrikos.

Pratrūkęs smurtas apėmė visą šalį, o jam malšinti pasitelkta net 45 tūkstančiai policininkų ir žandarų, kurie budi naktimis.

Dėl riaušių Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas atšaukė liepos 2–4 d. planuotą vizitą į Vokietiją.

Degino mero namus

Prancūziją šokiravo riaušininkų išpuolis prieš vieno Paryžiaus priemiesčio mero Vincent’o Jeanbruno namus. Jis yra Paryžiaus priemiesčio L’aj le Rozo (L’Hay-les-Roses) dešiniųjų pažiūrų meras.

Riaušininkai padegė automobilį ir nustūmė jį iki įėjimo į mero namus siekdami padegti pastatą.

Tuo metu namie buvo politiko žmona ir jų 5 bei 7 metų vaikai, o pats meras dėl riaušių dirbo savivaldybėje. Teigiama, kad žmona buvo sunkiai sužalota – jai lūžo koja.

Prancūzijos premjerė Elisabeth Borne teigė, jog įvykiai šiame priemiestyje ją itin šokiravo, todėl smurtas nei bus pateisinamas, nei liks nenubaustas. Ji ragino kuo griežčiausiai nubausti nusikaltėlius.

Prancūzijos merai paragino visuomenės narius ir išrinktus pareigūnus pirmadienį rinktis miestų rotušėse visoje šalyje ir parodyti nepritarimą smurtiniams protestams, nesiliaujantiems beveik savaitę.

Merų asociacija pabrėžė, kad smurtą patiria visos Prancūzijos bendruomenės.

Žuvo ir ugniagesys

Per riaušes sudeginta šimtai automobilių, o vieną jų gesindamas Paryžiaus priemiestyje gyvybę paaukojo ugniagesys.

24 metų pareigūnas žuvo gesindamas gaisrą požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje Sen Deni priemiestyje į šiaurę nuo sostinės.

Kreipėsi paauglio močiutė

Nuo policininko šūvių žuvusio 17-mečio Nahelio M. močiutė irgi paragino riaušininkus nutraukti smurtą.

„Laimei, ten yra policijos pareigūnai. Žmonės, kurie dabar laužote daiktus, prašau jūsų sustoti. Jiems Nahelis tėra dingstis“, – ji sakė televizijos kanalui BFMTV.

Moteris sakė besipiktinanti tuo, kas nutiko jos anūkui, bet tikinti, kad šaudęs policininkas bus nubaustas, tad žmonės neturėtų siaubti miestų.

Teigiama, kad prancūzai jau paaukojo daugiau nei 500 000 eurų šaudžiusiam policijos pareigūnui.

Pinigų aukojimo kampanijos organizatoriai teigia, kad pareigūnas tiesiog dirbo savo darbą ir už tai turėjo „brangiai sumokėti“. Aukų rinkimo kampaniją pradėjo Jeanas Messiha, kraštutinių dešiniųjų pažiūrų politiko Erico Zemmouro rėmėjas.

Futbolininkų raginimas

Prancūzijos futbolo rinktinės žaidėjai taip pat paragino protestuotojus nutraukti riaušes ir smurtą šalyje. Sportininkų kolektyvinį laišką paskelbė leidinys „L’Equipe“.

„Kaip ir visus prancūzus, mus sukrėtė žiauri jaunojo Nahelio mirtis.

Po šio tragiško įvykio tapome tautos pykčio išraiškos liudininkais. Jo esmę mes suprantame, bet formos negalime pateisinti.

Jūs naikinate savo turtą, savo kvartalus, savo miestus, savo vietas, kur galima augti ir būti šalia žmonių.

Daugelis mūsų kilę iš darbininkų rajonų, ir mes taip pat jaučiame skausmą ir liūdesį. Bet šias kančias papildo skausmas bejėgiškai stebint, kaip vyksta realus susinaikinimo procesas.

Smurtas nieko neišsprendžia, ypač kai jis neišvengiamai ir nenumaldomai atsigręžia prieš tuos, kurie jo griebiasi, jų šeimas, artimuosius ir kaimynus“, – rašoma laiške.

Skubiai grįžo į šalį

Prancūzijos vadovas E.Macronas pirma laiko išvyko iš Europos Sąjungos viršūnių susitikimo Briuselyje ir penktadienį grįžo į neramumų krečiamą Prancūziją. Jis paragino tėvus neleisti vaikų į gatves kelti riaušių ir pridūrė, kad maždaug trečdalis iš suimtų asmenų – „jauni arba labai jauni“.

„Tėvų pareiga laikyti juos namuose“, – teigė E.Macronas.

Jis pridūrė, kad ne valstybės pareiga veikti vietoj tėvų, ir paragino socialinių tinklų įmones pašalinti „jautriausią“ su riaušėmis susijusį turinį.

Taip pat pranešta, jog kiekvieną vakarą nuo 21 val. bus stabdomas autobusų ir tramvajų eismas Paryžiaus regione. Regioninės transporto tarnybos teigimu, tai daroma „dėl mūsų darbuotojų ir keleivių saugumo“, nes per smurtines riaušes buvo užpultas viešasis transportas ir jo infrastruktūra.

Lenkijos ministras įgėlė prancūzams

Lenkijos teisingumo ministras ir generalinis prokuroras Zbigniewas Ziobra pareiškė, jog pastarieji įvykiai Prancūzijoje rodo, kad Lenkija yra teisi nenorėdama priimti daugiau migrantų iš už Europos ribų.

„Sudegintos parduotuvės ir automobiliai, sužeisti policininkai, išsigandę žmonės. Tai istorija apie migracijos politikos ir kultūrinio „turtėjimo“ bankrotą, apie didėjantį nuosmukį ir anarchiją. O po Prancūzijos eilėje yra Belgija, Švedija ir kitos šalys... Jei Vakarai neįstengs atsitokėti, mes, lenkai, padarysime atitinkamas išvadas. Referendumui – taip! Pabėgėlių perkėlimui – ne!“ – parašė jis.

ES šalys susitarė dėl į Europą atvykstančių migrantų paskirstymo Bendrijos narėms. Nors Lenkija ir Vengrija tam priešinosi, susitarimui pasiekti pakako kvalifikuotos daugumos. Po to Lenkija paskelbė ketinanti blokuoti Europos planą.

Lenkijos valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis paragino surengti referendumą dėl migrantų paskirstymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.