Paviešino reido J. Prigožino rūmuose detales: perukai, mįslingos nuotraukos bei įspūdinga prabanga

Po nepavykusio sukilimo Rusijoje Vladimiras Putinas pažemino „Wagner“ vadovą Jevgenijų Prigožiną ir pasiuntė saugumo tarnybas surengti reidą jo rūmuose Sankt Peterburge. Prokremliškas laikraštis „Izvestija“ trečiadienį paskelbė nuotraukas ir vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuota, kaip ginkluoti pareigūnai apieškojo J.Prigožino rūmus, kol birželio 24 d. jis buvo išsiųstas į Baltarusiją.

J. Prigožinas įvairiose maskuotėse.<br>lrytas.lt koliažas.
J. Prigožinas įvairiose maskuotėse.<br>lrytas.lt koliažas.
J. Prigožinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 6, 2023, 1:32 PM, atnaujinta Jul 7, 2023, 8:04 AM

Tyrėjai aptiko didžiules automatinių ginklų ir šaudmenų saugyklas, aukso luitų slėptuves, aligatoriaus iškamšą ir įrėmintą nuotrauką, kurioje, kaip manoma, pavaizduotos nukirstos ištremtų privačios kariuomenės vado priešų galvos.

Kratos vaizdai taip pat parodė didelę spintą, kurioje buvo daugybė įvairaus stiliaus ir spalvų perukų – nuo pilkų iki rusvų.

Daugybė nuotraukų, kuriose matyti J.Prigožinas, dėvintis įvairius perukus, buvo nutekintos į valstybės remiamus Rusijos „Telegram“ kanalus.

Kai kurių maskuočių kokybė kelia juoką, todėl spėjama, kad jos galėjo būti suklastotos siekiant dar labiau sukompromituoti „Wagner“ vadovą.

Tačiau J.Prigožino šalininkai pareiškė, kad nuotraukų nutekinimas gali pažeisti griežtus Rusijos nacionalinio saugumo įstatymus, teigdami, kad oligarchas veikė kaip valstybės agentas, atsižvelgiant į „Wagner“ ryšius su Rusijos karinės žvalgybos tarnyba.

Tai įvyko po to, kai prieš mažiau nei dvi savaites karo vadas pradėjo, kaip atrodė, ginkluotą sukilimą prieš V.Putiną, kuris netrukus buvo sustabdytas, Minskui padėjus tarpininkauti sudarant susitarimą dėl konflikto užbaigimo.

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka šiandien pareiškė, kad J.Prigožinas grįžo į Sankt Peterburgą, nors „Wagner“ vado buvimo vieta lieka nežinoma.

Teigiama, kad milijardierius J.Prigožinas naudojo maskuotes Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose, siekdamas įgyvendinti V.Putino interesus ir dislokuoti „Wagner“ pajėgas.

Nors „Wagner“ oficialiai veikia kaip privati bendrovė, keli prie jos kūrimo prisidėję asmenys yra susiję su Rusijos žvalgybos valdyba.

Vienoje maskuotėje jis vaizduojamas kaip gynybos ministerijos darbuotojas Sudane, o kitoje – kaip diplomato padėjėjas iš Abu Dabio. Kitose maskuotėse jis prisistato įvairiais kariniais veikėjais iš Libijos.

„Sukarintos grupuotės „Wagner“ stuburą sudaro žmonės iš Rusijos žvalgybos, ir jie nėra kvaili. Tokie persirengėliai reikalingi darbui kaimyninėse šalyse, o iš tikrųjų tai yra operacinė informacija“, – rašoma „Telegram“ kanale „Trinadtsatiy“.

„Tai ne kadrai iš atrankos vaidmeniui pigioje komedijoje, o J.Prigožino asmenukė. Nuotraukas paskelbė Rusijos saugumo pajėgos. Daugumoje nuotraukų vakarykštis „Rusijos didvyris“ vilki Libijos uniformą su Libijos antpečiais ir konspiracijos elementais“, – teigė Ukrainos pareigūnas Antonas Geraščenko.

Nutekinimo tikslas buvo diskredituoti J.Prigožiną, „kuris naikino nepatinkančius žmones kūju, pritarė kankinimams ir smurtui fronte, bet žlugo su savo kelione į Maskvą“ per ginkluotą sukilimą, kuriuo buvo siekiama nuversti V.Putino gynybos ministrą Sergejų Šoigu.

Milžiniškas kūjis su užrašu „Naudoti svarbiose derybose“ buvo nufotografuotas eksponuojamas rūmų priimamajame, šalia biliardo stalo.

Per reidus J.Prigožino valdose, tarp kurių buvo ir jo biuro pastatas, taip pat konfiskuota daugybė dėžių su Rusijos banknotais, kurių vertė – apie 99 mln. eurų (10 mlrd. rublių).

Rusijos žiniasklaida praneša, kad pinigai ir įranga buvo grąžinti į biurą ir „Wagner“ centrą.

Tarp vertingų privačios kariuomenės vado daiktų, nufotografuotų jo prabangiuose rūmų namuose, buvo ir Rusijos karinė uniforma, papuošta maždaug dviem dešimtimis medalių.

Jo prabangiuose namuose taip pat buvo eksponuojama, kaip atrodo, ant komodos staliuko esanti aligatoriaus iškamša.

J.Prigožino rezidencijoje taip pat buvo rasti ir nufotografuoti keli pasai.

Vaizdo įraše matyti, kaip pareigūnai, ginkluoti automatais, apieško jo namus ir biurus.

Nuotraukos taip pat atskleidė, kokioje didžiulėje prabangoje gyveno J.Prigožinas, parodė jo privatų baseiną, sraigtasparnių nusileidimo aikštelę, sauną, sporto salę ir medicinos kabinetą.

Atrodo, kad name taip pat yra privatus maldos kambarys, pilnas religinės simbolikos.

Savo pirmuosiuose komentaruose po tremties „Wagner“ vadas pažadėjo, kad jo kovotojai netrukus pasieks „naujų pergalių“, kai pasirodė vaizdai iš naujosios samdinių stovyklos Baltarusijoje.

„Mūsų teisingumo žygis buvo skirtas kovai su išdavikais ir visuomenės mobilizacijai, – antradienį su „Wagner“ susijusiame „Telegram“ kanale „Greyzone“ paskelbtoje trumpoje garso žinutėje sakė J.Prigožinas. – Ir manau, kad mums tai labai pavyko. Esu įsitikinęs, kad artimiausiu metu pamatysite kitas mūsų pergales fronte“.

J.Prigožinas nepateikė jokių užuominų apie savo buvimo vietą, o tai, kad klipas yra garso įrašas, rodo, kad jis skiriasi nuo jam būdingų vaizdo žinučių, kurios buvo tapusios jo firminiu kreipimosi į savo pajėgas būdu prieš nepavykusį birželio 24 d. bandymą sukilti.

Po nepavykusio sukilimo J.Prigožinas buvo beveik ištrintas iš visuomenės akiračio.

Rusijos valstybinė žiniasklaida, kadaise sveikinusi jį ir jo kovotojus už žiaurią ir griežtą kampaniją Ukrainoje, kritikavo jį už tariamą prezidento V.Putino išdavystę ir nuo to laiko nustojo transliuoti naujienų paketus apie „Wagner“ grupę ir J.Prigožino padėtį.

Parengta pagal dailymail.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.