Kinijos premjeras apie santykius su JAV: galime įžvelgti vaivorykštę

Penktadienį Kinijos premjeras Li Qiangas, susitikęs derybų su JAV iždo sekretore Janet Yellen, sakė, kad po įtemptų santykių laikotarpio Pekinas „gali įžvelgti vaivorykštę“. Per šias derybas abi šalys siekia stabilizuoti santykius.

Janet Yellen ir Li Qiangas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Janet Yellen ir Li Qiangas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2023, 3:09 PM

„Vakar, kai atvykote į mūsų oro uostą ir išlipote iš lėktuvo, išvydome vaivorykštę“, – sakė Li Qiangas JAV iždo sekretorei. „Manau, tai galime pritaikyti ir JAV bei Kinijos santykiams: po vėjų ir liūčių laikotarpio tikrai galime įžvelgti vaivorykštę“, – sakė jis.

Savo ruožtu iždo sekretorė J. Yellen sakė premjerui Li Qiangui, kad Jungtinės Amerikos Valstijos nesiekia varžybų, kuriose būtų vienas nugalėtojas.

Tai pirmoji JAV iždo sekretorės J. Yellen keturių dienų kelionė į Pekiną JAV dedant pastangas sumažinti įtampą su Kinija, tvyrančią dėl prekybos apribojimų, žmogaus teisių ir daugybės kitų nesutarimų. „Siekiame sveikos ekonominės konkurencijos (...) laikantis sąžiningų taisyklių, kad ilgainiui tai būtų naudinga abiem šalims“, – sakė J. Yellen per susitikimą su Li Qiangu Pekino Didžiojoje žmonių salėje.

J. Yellen pabrėžė Kinijos premjerui, kad nors Vašingtonas „tam tikromis aplinkybėmis turės imtis tikslinių veiksmų savo nacionaliniam saugumui apsaugoti“, tai neturėtų pakirsti ryšių. „Neturėtume leisti, kad kokie nors nesutarimai sukeltų nesusipratimų, kurie be reikalo pablogintų mūsų dvišalius ekonominius ir finansinius santykius“, – sakė J. Yellen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.