O. Reznikovas nurodė penkis principus, kurių Ukraina laikysis naudodama kasetinę amuniciją

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas nurodė penkis principus, kurių Ukraina laikysis naudodama JAV pažadėtus kasetinius sprogmenis. Kartu jis pasveikino Vašingtono sprendimą skirti šaliai „naują išvadavimo ginklą, kuris mums labai padės išlaisvinti savo teritorijas ir išgelbėti Ukrainos karių gyvybes“.

O. Reznikovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
O. Reznikovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2023, 4:58 PM

„Noriu pabrėžti, kad įgyvendindami savo neatimamą teisę į gynybą mes ir toliau griežtai laikysimės visų Ukrainos pasirašytų ir ratifikuotų tarptautinių susitarimų“, – tviteryje rašė O. Reznikovas.

Jis pažymėjo, kad Rusija nuo pat pirmosios neišprovokuotos plataus masto agresijos dienos beatodairiškai naudojo kasetinius sprogmenis ir ypač jais taikėsi į Charkivo gyvenamuosius rajonus.

Ministras konstatavo, kad Ukrainos siekis yra atsikovoti teritorijas ir išsaugoti žmonių gyvybes. Dėl to esą būtina priešui padaryti kiek įmanoma didesnių nuostolių.

„Kuo daugiau nuostolių jiems padarysime, tuo daugiau galėsime išgelbėti ukrainiečių gyvybių. Mūsų interesas yra saugoti mūsų karių gyvybes. Todėl mes ir toliau tai darysime ir naudosime visus turimus mirtinus ginklus“, – tęsė O. Reznikovas.

Jis nurodė penkis pagrindinius principus, kurių Ukraina laikysis naudodama kasetinius sprogmenis ir apie kuriuos aiškiai pasakyta visiems partneriams, įskaitant Jungtines Valstijas.

Ukraina esą kasetinius sprogmenis naudos tik tam, kad išlaisvintų savo tarptautiniu mastu pripažįstamas teritorijas. Jie nebus naudojami oficialiai pripažįstamoje Rusijos teritorijoje.

Kasetinė amunicija nebus naudojama miestuose, kad būtų išvengta pavojaus civilių gyvybei. Ji bus naudojama tik tose vietose, kuriose susitelkę rusų kariai, ir siekiant pralaužti priešo gynybos linijas minimaliai rizikuojant Ukrainos karių gyvybėmis.

Ukraina griežtai registruos šių ginklų naudojimą ir vietas, kuriose jis bus panaudotas. Po išlaisvinimo ir Ukrainos pergalės teritorijos, kuriose buvo naudojama kasetinė amunicija, bus išminuojamos pirmumo tvarka.

Ukraina atsiskaitys savo partneriams už šių šaudmenų naudojimą ir jų veiksmingumą, kad būtų užtikrintas tinkamas skaidrios atskaitomybės ir kontrolės standartas.

JAV penktadienį paskelbė apie naują paramos Ukrainai paketą, kuris apims ir kasetinę amuniciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.