NATO sąjungininkams tikintis Vilniuje susitarti dėl Švedijos – Turkijos kirtis: „Ji dar nepasirengusi“

Prieš šią savaitę vyksiantį NATO aukščiausiojo lygio susitikimą Turkijos ir JAV lyderiai telefoninio pokalbio metu aptarė Švedijos galimybes įstoti į NATO, taip pat – apie JAV naikintuvų F-16 pardavimą Turkijai.

R. T. Erdoganas.<br>AP/Scanpix nuotr.
R. T. Erdoganas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Jensas Stoltenbergas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jensas Stoltenbergas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 10, 2023, 7:59 AM

Ankara nematė pakankamos pažangos iš Švedijos, kad galėtų paremti jos prašymą įstoti į NATO, Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas perspėjo JAV Prezidentą Joe Bideną per sekmadienį vykusį pokalbį telefonu prieš šią savaitę vyksiantį NATO vadovų aukščiausiojo lygio susitikimą, praneša „Politico“.

„R.T.Erdoganas pareiškė, kad Švedija ėmėsi tam tikrų žingsnių teisinga linkme, atlikdama kovos su terorizmu teisės aktų pakeitimus“, – sakoma Turkijos komunikacijos direktorato pranešime po dvišalio pokalbio.

Tačiau „teroristinių organizacijų“ – prokurdiškų grupuočių, įskaitant Turkijoje uždraustas PKK ir YPG, – šalininkai ir toliau rengia demonstracijas Švedijoje, priduriama. „Tai panaikina veiksmus, kurių imtasi anksčiau“, – teigiama pranešime.

Šis raginimas nuskambėjo prieš antradienį Lietuvoje prasidedant dviejų dienų NATO vadovų aukščiausiojo lygio susitikimui. J.Bidenas parėmė siekį, kad susitikime Vilniuje būtų pasiektas susitarimas dėl Švedijos.

Tuo tarpu R.T.Erdogano administracija blokuoja Švedijos viltis prisijungti prie gynybos aljanso, kaltindama Stokholmą remiant kurdų separatizmą. Nors iš pradžių jis tuo pačiu kaltino Suomiją, vėliau R.T.Erdoganas uždegė žalią šviesą Helsinkio prašymui ir ši šalis balandį tapo NATO nare.

Pokalbio metu J.Bidenas ir R.T.Erdoganas taip pat aptarė JAV naikintuvų F-16 pardavimą Turkijai, o Turkijos prezidentas „pažymėjo, kad neteisinga sieti“ Ankaros prašymą dėl F-16 lėktuvų su Švedijos prašymu tapti NATO nare, sakoma pranešime.

R.T.Erdoganas taip pat užsiminė apie Turkijos „norą atgaivinti narystės ES procesą“, teigiama pareiškime. Turkijos prezidentas sakė, kad norėtų, jog ES valstybės narės NATO aukščiausiojo lygio susitikime Lietuvoje pasiųstų „aiškią ir tvirtą žinią“, remiančią jos kandidatūrą į ES.

Nors 1999 m. Turkija tapo kandidate į ES, per pastarąjį dešimtmetį derybos faktiškai įstrigo. Šalis neįsipareigojo vykdyti reformų, kurių reikia, kad atitiktų Briuselio nustatytus kriterijus.

R.T.Erdoganas ir J.Bidenas susitarė Vilniuje susitikti akis į akį ir išsamiai aptarti Turkijos ir JAV dvišalius santykius bei regioninius klausimus, teigiama Turkijos pranešime.

J. Stoltenbergas bandys perkalbėti

Likus dienai iki NATO viršūnių susitikimo Vilniuje, Turkijos prezidentas R.T.Erdoganas ir Švedijos premjeras Ulfas Kristerssonas pirmadienį dar kartą mėgins išspręsti nesutarimus dėl Švedijos prisijungimo prie Aljanso.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, pakvietęs juos į susitikimą Lietuvos sostinėje, tikisi, kad R.T.Erdoganas atsisakys savo veto dėl Švedijos narystės.

J.Stoltenbergas penktadienį pareiškė, jog „visiškai įmanoma“, kad Turkijos sprendimas Lietuvoje bus „teigiamas“. R.T.Erdoganas penktadienį savo ruožtu žadėjo „priimti geriausius sprendimus“.

Apie Švedijos prisijungimą prie NATO buvo kalbama ir per pokalbį telefonu tarp R.T.Erdogano bei JAV prezidento J.Bideno sekmadienį. Abu prezidentai susitarė dėl pokalbio NATO viršūnių susitikimo kuluaruose, sekmadienį pranešė Turkijos prezidentūra.

Anot pranešimo, R. T. Erdoganas per pokalbį telefonu sakė, kad Švedija „žengė keletą žingsnių teisinga kryptimi“. Be Vengrijos Turkija yra vienintelė NATO narė iš 31, kurios parlamentas dar neratifikavo Švedijos stojimo dokumentų.

Turkija kaltina Švediją suteikiant prieglobstį „teroristams“. Ankara pirmiausiai omenyje turi Kurdistano darbininkų partijos (PKK) narius. Be to, R.T.Erdoganas pastaruoju metu pareiškė griežtą kritiką dėl Korano sudeginimo Stokholme.

Turkija nuo karo pradžios išlaikė gerus santykius ir su Ukraina, ir su Rusija. Penktadienį R. T. Erdoganas pareiškė savo paramą Ukrainos narystei NATO.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.