Kremlius patvirtino – po „Wagner“ sukilimo Rusijoje J. Prigožinas Maskvoje susitiko su V. Putinu

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas patvirtino, kad privačios karinės bendrovės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas po birželio pabaigoje įvykusios suirutės Maskvoje susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

V. Putinas ir J. Prigožinas.<br>lrytas.lt koliažas.
V. Putinas ir J. Prigožinas.<br>lrytas.lt koliažas.
J. Prigožinas ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Jevgenijus Prigožinas.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Jevgenijus Prigožinas.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas įvairiose maskuotėse.<br>lrytas.lt koliažas.
J. Prigožinas įvairiose maskuotėse.<br>lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-07-10 10:51, atnaujinta 2023-07-10 15:00

Birželio 29 d. V.Putinas surengė susitikimą su daugiau kaip trisdešimčia kariuomenės vadų, kuriame dalyvavo ir J.Prigožinas, patvirtino Kremliaus atstovas spaudai D.Peskovas.

D.Peskovas sureagavo į Prancūzijos laikraščio „Liberation“ pranešimą, kuriame buvo rašoma, jog J.Prigožinas po nepavykusio maišto buvo atvykęs į Kremlių.

„Iš tiesų prezidentas surengė tokį susitikimą. Jis pakvietė 35 žmones, visus dalinių vadus ir kampanijos vadovybę bei patį J.Prigožiną“, – dėstė D.Peskovas.

„Šis susitikimas įvyko Kremliuje birželio 29 d. ir truko beveik 3 valandas. Jo detalės nėra žinomos. Galime pasakyti tik tiek, kad prezidentas įvertino kampanijos veiksmus fronte per specialiąją karinę operaciją, taip pat birželio 24 d. įvykius“, – sakė D.Peskovas, turėdamas omenyje „Wagner“ samdinių maištą, kurio metu jie žygiavo Maskvos link.

„V.Putinas išklausė vadų paaiškinimus ir pasiūlė jiems tolesnes dislokavimo ir tolesnio kovinio panaudojimo galimybes“, – pridūrė D. Peskovas.

Buvo plačiai spėliojama, kur „Wagner“ lyderis buvo nuo birželio 23–24 d. nutraukto maišto.

Pirmadienį prancūzų laikraštis „Libération“, remdamasis Vakarų žvalgybos šaltiniais, skelbė, kad privačios karinės bendrovės „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas savaitę praleido Maskvoje, kur susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Vakarų žvalgybos šaltinių duomenimis, J.Prigožinas liepos pradžioje su pagrindiniais „Wagner“ vadais buvo iškviestas į Kremlių, kur susitiko su V.Putinu ir Rusijos nacionalinės gvardijos vadu Viktoru Zolotovu bei užsienio žvalgybos tarnybos vadovu Sergejumi Naryškinu.

Oficialiai Kremlius neatrodė susirūpinęs J.Prigožino likimu, tačiau, anot laikraščio, iš tikrųjų buvo užsiėmęs jo diskreditavimu. Rusijos tarnybos nutekino daug įžeidžiančių „Wagner“ vadovo nuotraukų, kuriose buvo atskleista jo vila Sankt Peterburge, uždaras baseinas, privati ​​bažnyčia ir sraigtasparnių nusileidimo aikštelė.

Taip pat Rusijos žvalgybos agentai paviešino nuotraukas, kuriose matosi seifuose rasti aukso luitai, automatai, grynųjų pinigų rietuvės ir pasai.

 

Anksčiau paklaustas apie J.Prigožino likimą ir buvimo vietą, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad Maskva neturi „nei galimybių, nei noro“ sekti jo judėjimą. Tuo metu neteisėtas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad J.Prigožinas yra Sankt Peterburge, Maskvoje ar kur nors kitur, bet jo tikrai nėra Baltarusijoje“.

Pranešime „Libération“ nurodyta, kad J.Prigožinas liko Rusijoje, tačiau susekti jo judėjimą buvo sunku, nes jis naudojosi antrininku, kad paslėptų savo pėdsakus. Tačiau nurodoma, kad jo lėktuvas buvo pastebėtas beveik kasdien skrendantis iš Maskvos į Sankt Peterburgą.

Paviešintose nuotraukose – „Wagner“ lyderis su netikra barzda, apsirengęs Sudano gynybos ministerijos darbuotojo uniforma, taip pat Libijos leitenantu Bengazyje, diplomato padėjėju Abu Dabyje bei Sirijos pirkliu.

 

„Libération“ teigimu, taip pat vyksta slapta Kremliaus organizuojama operacija, kuria siekiama perimti „Wagner“ veiklą Afrikos žemyne. Laikraštis tikisi, kad 500 iš 1400 samdinių Centrinėje Afrikos Respublikoje bus sugrąžinti, o Vitalijus Perfilijevas ir Dmitrijus Sitis gali būti paskirti karinių operacijų šioje Afrikos valstybėje vadovais.

Politinės ir karinės spaudos centro atstovas Borisas Rosenas „Libération“ paaiškino, kad kai kurioje konfidencialioje informacijoje minima, kad J. Prigožinas išsaugos dalį savo veiklos Rusijoje, tačiau jo buvimas politinėje ir žiniasklaidos srityse labai sumažės. Eksperto vertinimu, „Wagner“ situacija Baltarusijoje vis dar neaiški.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.