NATO pasiūlys Ukrainai viltį tapti nare, bet oficialaus pakvietimo neįteiks

Per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje NATO valstybės pareikš, kad „Ukrainos ateitis yra NATO“, bet nepateiks kvietimo Kyjivui, sakoma deklaracijoje, kurią antradienį matė naujienų agentūra dpa.

NATO šeimos nuotrauka.<br>NATO nuotr.
NATO šeimos nuotrauka.<br>NATO nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2023, 6:27 PM

NATO „galės pakviesti Ukrainą prisijungti prie Aljanso, kai sąjungininkės sutars ir bus įvykdytos sąlygos“, sakoma viršūnių susitikimo deklaracijoje.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ne kartą prašė sąjungininkių oficialiai pakviesti Ukrainą prisijungti prie NATO, tai būtinas pirmasis žingsnis siekiant pradėti stojimo į Aljansą procedūrą. Tačiau vietoj to lyderiai sieja galimą pakvietimą su Ukrainos kariuomenės priderinimu prie NATO sąjungininkių ginkluotųjų pajėgų ir „papildomomis demokratijos ir saugumo sektoriaus reformomis“, sakoma deklaracijoje.

Vis dėlto Aljansas dar kartą patvirtins, kad „Ukrainos ateitis yra NATO“.

Viršūnių susitikimo rezultatai gali nuvilti V. Zelenskį, anksčiau antradienį pareiškusį, kad „absurdiška“ palikti Ukrainos narystės klausimą atvirą. Vėliau antradienį V. Zelenskis susitiks su NATO lyderiais.

Aljansas teigia, kad rems Kyjivą reformų kelyje, NATO užsienio reikalų ministrai dažnai vertins Ukrainos pažangą.

NATO lyderiai taip pat susitarė dėl ilgalaikės paramos Kyjivui paketo, politinių ryšių stiprinimo ir paspartinto Ukrainos priėmimo, kai tik šalis gaus oficialų pakvietimą, sakoma deklaracijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.