J. Bideno patarėjas sulaukė aštraus ukrainiečių aktyvistės klausimo: galimai parodys, ko sieks JAV

Trečiadienį viešame NATO forume ukrainiečių aktyvistei pasmerkus sprendimą iš karto nepakviesti Ukrainos į Aljansą, JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas pabrėžė, kad Amerikos žmonės nusipelno tam tikro dėkingumo už visą paramą, kuri Jungtinių Amerikos Valstijų yra skiriama Ukrainai.

J.Sullivanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
J.Sullivanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis ir J. Bidenas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis ir J. Bidenas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis bei J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis bei J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 12, 2023, 3:34 PM

Po organizuotos diskusijos, klausimų ir atsakymų dalyje Kijevo įsikūrusio Antikorupcijos veiksmų centro vykdomoji direktorė Daria Kaleniuk spaudė J.Sullivaną dėl to, kokių reformų reikia imtis. Ji išreiškė priekaištus, kad Ukraina visgi nebuvo pakviesta prisijungti prie Aljanso.

„Prašau, patarkite man, ką turėčiau pasakyti savo sūnui? Kad prezidentas J.Bidenas ir NATO nepakvietė Ukrainos į NATO, nes bijo Rusijos? Bijo, kad Rusija pralaimės? Bijo, kad Ukraina laimės? Arba apie užkulisinius ryšius su Kremliumi, pripažinta teroristine organizacija, kad būtų pasiektas jų trečiasis Minsko susitarimas? Ar turėčiau ruošti savo sūnų būti kareiviu ir kovoti su rusais, kai jam po 7 metų sukaks 18 metų?“ – J.Sullivano. teiravosi D.Kaleniuk.

J.Sullivanas padėkojo jai už pastangas skatinti Ukrainos demokratiją ir gyrė Ukrainos piliečius, besipriešinančius Rusijos agresijai. Tačiau jis atkreipė dėmesį ir į „milžiniškus pajėgumus“, kuriuos JAV suteikė Ukrainai kovai su Rusijos invazija, taip pat į nuolatinį JAV ir kitų partnerių solidarumą.

​„Prezidentas J.Bidenas savo viešuose komentaruose aiškiai ir tiesmukai išdėstė savo požiūrį į Ukrainos ir NATO klausimą, o kai kas iš to, ką jūs pasakėte savo pastabose apie motyvus, manau, buvo visiškai nepagrįsta ir nepateisinama“, – atsakė jis.

​Jis pakartojo J.Bideno komentarus, kad Ukrainos įstojimas į NATO šiuo metu reikštų, jog visas Aljansas kariauja su Rusija. Be to, J.Sullivanas pabrėžė, jog Ukraina privalo tęsti reformas.

„Svarbiausia, kad galėtume išlaikyti atvirumą, kaip kad buvo jūsų klausime, bet taip pat, kad būtume tikri, jog būnant atviriems tam tikros jūsų klausime esančios nepagrįstos potekstės ar užuominos neturėtų bereikalingos įtakos, siekiant užtikrinti geranorišką ir sąžiningą bendravimą“, – sakė jis.

J.Sullivanas paragino būti dėkingiems už visą Jungtinių Amerikos Valstijų suteikiamą paramą Ukrainai.

„Stebėdami ir norėdami solidarizuotis su drąsiais ir narsiais Ukrainos žmonėmis, amerikiečiai stengėsi žengti žingsnį į priekį ir suteikti reikiamą paramą. Ir manau, kad Amerikos žmonės tikrai nusipelno tam tikro dėkingumo – iš mūsų, iš JAV, iš mūsų vyriausybės, nusipelno dėkingumo už norą žengti žingsnį, taip pat ir iš viso likusio pasaulio. To nusipelno ir visi sąjungininkai bei partneriai, kurie ją remia“, – sakė jis.

Baigdamas savo atsakymą J.Sullivanas pareiškė, kad Ukrainos žmonės neša didelę naštą ir sąjungininkai turi padaryti viską, kas įmanoma, jog šios pastangos būtų paremtos. „Mes tai darysime, ir aš asmeniškai tai darysiu kiekvieną dieną“, – pridūrė jis.

Įtemptas pasikeitimas nuomonėmis atkartojo Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio nusivylimą ir veikiausiai leido suprasti, kokius argumentus JAV prezidentas J.Bidenas panaudos pokalbiu metu su Ukrainos vadovu trečiadienį, kai jiedu susitiks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.