J. Stoltenbergas tarė paskutiniuosius žodžius Vilniuje: Ukraina dabar yra arčiau Aljanso nei kada nors anksčiau

NATO viršūnių susitikimą Vilniuje užbaigė Aljanso vadovo J.Stoltenbergo kalba. Jis akcentavo, kad lyderių susitikimas atnešė itin gerų rezultatų, taip pat ir Ukrainai.

EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
J. Stoltenbergas.<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Stoltenbergas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jul 12, 2023, 5:14 PM, atnaujinta Jul 12, 2023, 5:44 PM

„Ką tik baigėsi istorinis NATO viršūnių susitikimas. Per pastarąsias dvi dienas mes priėmėme esminius sprendimus siekdami paruošti Aljansą ateičiai. Susitarėme dėl detaliausių ir stipriausių NATO gynybos planų, nuo Šaltojo karo eros. Sustiprinome įsipareigojimus dėl gynybos finansavimo, susitarėme Ukrainą priartinti prie Aljanso, sustiprinti paramą Ukrainai ilguoju laikotarpiu, siekiame gilinti partnerystes visame pasaulyje“, – baigiamojoje spaudos konferencijoje susirinkusiems žurnalistams J. Stoltenbergas.

„Ką tik pirmininkavau NATO-Ukrainos inauguraciniam posėdžiui, nuo šiol NATO-Ukrainos taryba susitiks reguliariai, kaip lygiavertės partnerės ir priims bendrus sprendimus, tokiu būdu mes sieksime Ukrainą priartinti prie NATO.

Taip pat sveikinu NATO sąjungininkių priimtus naujus įsipareigojimus dėl paramos Ukrainai, jau sąjungininkės yra paaukojusios dešimtis milijardus dolerių Ukrainai, dešimtys tūkstančių Ukrainos karių buvo apmokyti NATO sąjungininkių, taip pat jiems buvo suteikta atitinkama techninė įranga“, – tęsė NATO vadovas.

Ukraina ir toliau išlaisvina savo teritorijas, ir mes remsime Ukrainą tiek, kiek to reikės. Vakar susitarėme dėl naujo daugiamečio paramos paketo, kad padėtume Ukrainai sparčiau persiorientuoti nuo sovietinio laikotarpio ginkluotės ir pereiti prie NATO standartų.

Ukraina dabar yra artimesnė NATO nei kada nors anksčiau. Sąjungininkės dar kartą patvirtino, kad Ukraina taps NATO nare ir susitarėme atsisakyti Narystės veiksmų plano reikalavimo. Tai pakeis Ukrainos narystės kelią ir sutrumpins jį nuo dviejų žingsnių proceso iki vieno“, – aiškino J.Stoltenbergas.

Pasak jo, Ukraina gaus kvietimą prisijungti prie NATO tada, kai sąjungininkės susitars, kad Ukraina jau tenkina pateiktas sąlygas. „Tai siunčia aiškią ir vieningą žinią iš Vilniaus NATO viršūnių susitikimo.

Norime patikinti, kad, kai šis karas pasibaigs, turėtume patikimus susitarimus dėl Ukrainos saugumo, kad istorija nepasikartotų“, – pažymėjo NATO vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.