V. Zelenskis skelbia apie pirmųjų susitikimų sėkmę: Vokietija nusiųs Kijevui sistemų „Patriot“, iš Kanados – šarvuočiai

Vilniuje vykstančiame NATO viršūnių susitikime viešintis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pradėjo susitkimus su sąjungininkų lyderiais. Pirmieji pokalbiai atnešė rezultatų.

V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr
V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2023, 12:22 PM, atnaujinta Jul 12, 2023, 2:05 PM

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas susitarė, kad Ukrainai bus perduota papildomų priešlėktuvinių raketų sistemų „Patriot“ ir raketų. Kaip pranešė V.Zelenskis, susitikimas su O.Scholzu įvyko NATO aukščiausiojo lygio susitikimo Vilniuje kuluaruose.

„Susitarta dėl papildomų „Patriot“ raketų sistemų ir jiems skirtų raketų iš Vokietijos. Tai labai svarbu siekiant apsaugoti gyvybę Ukrainoje nuo Rusijos teroro“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas.

Jis taip pat padėkojo Vokietijai už pasirengimą teikti ilgalaikę paramą Ukrainai.

„Ilgalaikės paramos programos yra geriausias signalas visiems pasaulyje, kad mūsų Europa išliks saugumo ir taikos erdve“, – pabrėžė V.Zelenskis.

Anksčiau, Vokietijos spauda rašė apie Berlyno ketinimus pervesti papildomų raketų sistemų „Patriot“ Ukrainai. Buvo pažymėta, kad į naująjį pagalbos paketą taip pat įeis: 20 tūkst. artilerijos šaudmenų; 40 pėstininkų kovos mašinų „Marder“; 25 koviniai tankai „Leopard 1 A5“ ir kt.

Vyriausybės sluoksniuose, laikraščiuose žurnalistams buvo teigiama, kad paketas pritaikytas prie dabartinių Ukrainos poreikių. Tai yra „svarbus indėlis į Ukrainos stabilumo stiprinimą“.

Kanada suteiks šarvuočių

V.Zelenskis NATO viršūnių susitikimo Kuluaruose taip pat susitiko su Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau.

Pasak Ukrainos prezidento, šalys aptarė Ukrainos saugumą pakeliui į narystę Aljanse.

„Susitikimas su Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau. Turininga dienos pradžia aukščiausiojo lygio susitikime! Aptariame saugumo garantijas Ukrainos kelyje i į NATO – Kanada mus supranta, pasaulis irgi supras, mes rengiame svarbią saugumo pergalę Ukrainai“, – „Telegram“ pranešime rašė V.Zelenskis.

Ukrainos prezidentas taip pat padėkojo Kanadai už tai, kad ši pažadėjo sustiprinti Ukrainos kariuomenę šarvuočiais. Jis taip pat užsiminė apie „galingus susitarimus“.

Tikisi netrukus gauti naikintuvų F-16

Ukraina siekia iki 2024 m. kovo mėn. dislokuoti naikintuvus F-16, trečiadienį „Radio Svaboda“ paskelbtame interviu sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Kol kas nė viena vyriausybė neįsipareigojo aprūpinti Ukrainą JAV gaminamais naikintuvais.

Antradienį įrašytas interviu radijui „Radio Svoboda“ buvo duotas tuo metu, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis NATO viršūnių susitikime Vilniuje surengė susitikimą su Nyderlandų ministru pirmininku Marku Rutte, per kurį abi šalys „susitarė rugpjūčio mėn. pradėti pilotų mokymus“.

„Artėjame prie sprendimo dėl modernios Ukrainos aviacijos“, – V.Zelenskis po susitikimo rašė savo „Telegram“ kanale.

Antradienį paklaustas, ar galėtų viešai paskelbti, kada prasidės mokymai ir kada Ukraina gali tikėtis gauti F-16, D.Kuleba radijui „Radio Svoboda“ sakė:

„Manau, kad tai tik labai sudėtingas techninis klausimas. Mokymai turėtų prasidėti kažkada rugpjūtį, galbūt rugsėjo pradžioje. Lygiagrečiai bus rengiami teisminiai sprendimai, reikalingi lėktuvų perdavimui ir patiems lėktuvams. Manau, kad jei kitų metų pirmojo ketvirčio pabaigoje pirmieji F-16 skraidys Ukrainos ore, pilotuojami ukrainiečių pilotų, viskas vyks pagal grafiką.“

Tačiau jis pažymėjo, kad reikia apmokyti inžinierius ir technikus, taip pat parengti infrastruktūrą.

Gegužės mėn. CNN pranešė, kad JAV pakeitė savo poziciją dėl naikintuvų F-16 tiekimo Ukrainai ir pranešė sąjungininkams, kad leis eksportuoti naikintuvus.

Kelios Europos šalys turi JAV pagamintų naikintuvų F-16 atsargų, įskaitant Nyderlandus, kurie pareiškė norą dalį jų eksportuoti į Ukrainą. Tačiau JAV turėtų pritarti tokiam perdavimui trečiajai šaliai, nes naikintuvai yra jautrios JAV technologijos.

Ukraina teigia, kad F-16 yra būtini siekiant atremti Rusijos oro atakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.