V. Zelenskis uždarė NATO viršūnių susitikimą Vilniuje: „Turiu vienintelį tikslą“

Su Rusijos okupantais jau daugiau nei 16 mėnesių plačiu mastu kariaujančios Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kalba Vilniuje užbaigė NATO aukščiausiojo lygio susitikimą – didvyriškai besiginančios šalies vadovas dėkojo sąjungininkams už susitartą ilgalaikę paramą ir užtikrintus veiksmus, leisiančius Ukrainai tapsti pilnaverte NATO nare.

V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V.Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V.Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V.Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V.Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2023-07-12 19:02, atnaujinta 2023-07-12 20:00

Paklaustas apie susitartas naujas saugumo garantijas Ukrainai, V.Zelenskis atsakė manantis, jog Lietuvos sostinėje vykusio viršūnių susitikimo rezultatas yra teigiamas.

„Šio viršūnių susitikimo rezultatas, mano nuomone, yra teigiamas. Gavome vieningą visų lyderių paramą Ukrainai. Jie neabejotinai ir nedviprasmiškai remia Ukrainos ateitį NATO.

Kada tai nutiks, nesu tikras, tačiau kalbant apie lyderių paramą, apie jų pareiškimus NATO ir Ukrainos tarybos posėdyje, sulaukėme tvirtos paramos iš visų valstybių lyderių ir tikime, kad būsime NATO, kai tik mūsų saugumo situacija stabilizuosis, o tai reiškia, kai baigsis karas, Ukraina neabejotinai bus pakviesta tapti NATO nare, Aljanso nare.

Šiandien negirdėjau jokių kitų nuomonių ir man buvo taip pat svarbu išgirsti, kad į NATO deklaraciją būtų įtraukta saugumo sąlyga. Mes vis dar suprantame, kad viskas susiję su saugumu ir sukasi apie saugumą“, – kalbėjo V.Zelenskis.

Vienam iš tūkstančių Vilniuje susirinkusių žurnalistų pastenėjus, kad Ukrainos prezidento tonas po vakar dienos pasikeitė, V.Zelenskis pareiškė, jog savo nuomonės dėl esminių dalykų jis nepakeitė.

„Kas svarbiausia – tai bendras supratimas dėl sąlygų, kokiomis aplinkybėmis Ukraina gali tapti NATO nare. Nors ne visos detalės buvo viešai paskelbtos, tačiau man buvo labai svarbu, kad buvo pakartota, jog tai priklauso nuo saugumo situacijos ir buvo nedviprasmiškai pareikšta, kad Ukraina taps NATO nare, kad nebus daromų nuolaidų, kad sprendimas nebus pagrįstas politiniais niuansais, bet bus atsižvelgiama į realią saugumo situaciją“, – pažymėjo jis.

Ukrainos prezidentas dėkojo savo partneriams ir pabrėžė, kad svarbu pasitikėti savo partnerių valia. Jis taip pat pareiškė, kad džiaugiasi komunikato formuluote, kurioje pabrėžiama, kad Ukrainai siekiant narystės NATO bus suteikiamos saugumo garantijos. Kalbėdamas apie sąjungininkų paramą, jis išreiškė viltį, kad ateityje pagalba nemažės.

V.Zelenskis taip pat sakė nesitikintis sąjungininkų karių savo teritorijoje iki tampant Aljanso nare.

„Mūsų ginkluotųjų pajėgų pakanka“, – patikino jis ir pridūrė, kad Vakarų partneriai supranta, jog Ukraina turi „galingą kariuomenę“, kuri šaliai tapus NATO nare efektyviai veiktų ir dabartinių valstybių narių teritorijoje.

„Kai būsime NATO, mūsų kariuomenė... Esu tikras, kad pagal galiojančius teisės aktus ji gali būti pakviesta užtikrinti saugumą kitų NATO šalių teritorijoje“, – sakė jis žiniasklaidos atstovams Vilniuje.

Atsakinėdamas į žurnalistų klausimus, V.Zelenskis užsiminė, kad nežinojo, ką Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Benas Wallace'as turėjo omenyje sakydamas, jog Jungtinė Karalystė nėra „Amazon“ ginklų pristatymo į Ukrainą tarnyba, o Kijevui vertėtų leisti savo šalininkams „parodyti dėkingumą“.

„Nelabai aiškiai supratau klausimų. Mes visada buvome dėkingi Jungtinei Karalystei, ministrams pirmininkams ir gynybos ministrui“, – sakė przidentas.

V.Zelenskis patvirtino, kad Jungtinės Karalystės žmonės „visada palaikė“ Ukrainą, ir pridūrė, jog už tai yra dėkingas.

„Nežinojau, ką jis (red. past. – B.Wallace'as) turėjo omenyje ir kaip kitaip turėčiau išreikšti savo dėkingumo žodžius“, – pridūrė V.Zelenskis.

„Galėtume atsikelti ryte ir asmeniškai ministrui išsakyti dėkingumo žodžius, – pajuokavo jis. – Esame dėkingi Jungtinei Karalystei.“

„Esu įsitikinęs, kad teigiamą rezultatą pasieksime. Taip yra sunku, bet šiandien buvo svarbus momentas“, – į žurnalisto klausimą atsakė jis.

Sąjungininkais pasitiki

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis tvirtina, kad Kijevas dėl narystės NATO laikysis tvirtos pozicijos ir nesutiks atiduoti nė centimetro šalies teritorijos, jog sulauktų kvietimo prisijungti prie Aljanso. Tai jis nurodė paklaustas, ar nesibaimina, kad Vakarų valstybės gali panaudoti euroatlantinės Ukrainos perspektyvos klausimą kaip svertą deryboms su Maskva.

„Esu tikras, kad nei O.Scholzas, nei J.Bidenas neišduos“, – trečiadienį pasibaigus NATO viršūnių susitikimui Vilniuje spaudos konferencijos metu sakė V. Zelenskis, referuodamas į tai, kad Vašingtonas ir Berlynas prieštaravo aiškesniam Aljanso įsipareigojimui dėl Ukrainos narystės.

„Bet, vis dėlto, turiu pasakyti, kad mes nekeisime jokio statuso į jokią savo teritoriją, net ir į vieną kaimą, kuriame gyvena vienas senukas. Mes niekuomet neatsisakysime savo teritorijos ir neiškeisime jokio savo lopinėlio į įšaldytą konfliktą. Tai yra mano aiški pozicija ir partneriai tą žino“, – patikino jis.

Po ilgų derybų dėl Kijevo transatlantinės perspektyvos formuluotės susitikimo komunikate, Aljansas patvirtino, kad „Ukrainos ateitis yra NATO“. Taip pat sutarta atsisakyti narystės veiksmų plano (MAP), patvirtina ilgalaikė karinė parama. Taip pat nutarta oficialiai įsteigti NATO-Ukrainos tarybą ir suglaudinti dvišalius politinius ryšius.

Kijevas tikėjosi gauti aiškų signalą dėl narystės perspektyvos, tačiau komunikate nurodoma, kad tam kelias bus atviras tik tada, „kai sąjungininkai pritars ir kai bus įvykdytos sąlygos“. Visgi, kokie yra pastarieji reikalavimai, komunikate nenurodoma.

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis antradienį pareiškė, kad „absurdiška“ nenustatyti Ukrainos narystės NATO termino. Taip jis teigė dar prieš paviešinant komunikate nugulusias kompromisines formuluotes.

Turi tik vieną tikslą

Ukrainos prezidentas yra užtikrintas, kad su pergale prieš Rusiją ateis ir narystė NATO, o to laukti ilgai nebereikės.

„Mes norime pergalės, neturime jokių kitų norų, jokių kitų siekių, jokių kitų ambicijų, nebeturiu kitų svajonių. Turiu tik vieną tikslą, vienintelį norą – pergalė! Su pergale ateis ir narystė NATO ir visi supranta, kad tuomet tapsime ir Europos Sąjungos nare.

Ukraina kovoja už savo ateitį ir ne taip ilgai liko jos laukti. Tačiau, kad taptume lygiateisę ES ir Aljanso nare, turime tapti nepriklausoma valstybe ir toks yra mano tikslas“, – trečiadienį baigiamųjų pasisakymų po NATO viršūnių susitikimo Vilniuje metu pabrėžė V.Zelenskis.

Apibendrindamas Vilniuje priimtus sprendimus, Ukrainos prezidentas pažymėjo, kad Ukrainai šiuo metu jau reikia ruoštis kitam NATO viršūnių susitikimui Vašingtone.  

„Kitam NATO viršūnių susitikimui, kai Vašingtone bus minimos 75 Aljanso metinės, mes turime dar daug padirbėti ir pasirengti“, – paminėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.