Kremlius vykdo plataus masto „apsivalymą“: skelbia apie dešimtis nušalintų ir sulaikytų aukšto rango karininkų

Po Jevgenijaus Prigožino maišto, kurio metu kartu su savo valdomomis privačios karinės grupuotės „Wagner“ pajėgomis jis surengė ginkluotą žygį Maskvos link, tačiau nutraukė jį po derybų su Baltarusijos diktatoriumi Aliaksandru Lukašenka, Rusija pradėjo savo karinės vadovybės „valymą“ – skelbiama, kad Kremlius atleido ir sulaikė dešimtis aukšto rango karininkų.

V. Putinas, S. Surovikinas, J. Prigožinas, V. Gerasimovas, S. Šoigu.<br>AFP/AP/Reuters/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
V. Putinas, S. Surovikinas, J. Prigožinas, V. Gerasimovas, S. Šoigu.<br>AFP/AP/Reuters/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
V. Gerasimovas ir S. Šoigu.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Gerasimovas ir S. Šoigu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 13, 2023, 4:31 PM

Pranešama, kad po trumpo J.Prigožino sukilimo atleista arba nušalinta nuo pareigų apie 15 Rusijos karininkų, dar 13 sulaikyti apklausoms.

Apie Rusijos karinės vadovybės plataus masto „apsivalymą“, remdamasis savo šaltiniais, skelbia leidinys „The Wall Street Journal“.

Šaltinių teigimu, praėjus kelioms valandoms po J.Prigožino „žygio į Maskvą“ pradžios, Rusijos Federacijos vidaus saugumo tarnyba sulaikė kelis aukšto rango kariškius, tarp jų ir generolą Sergejų Surovikiną, anksčiau vadovavusį Rusijos kariuomenei Ukrainoje.

Teigiama, kad S.Surovikinas yra apklausiamas Maskvoje, tačiau jam nepareikšti jokie kaltinimai. Vienas iš leidinio šaltinių įsitikinęs, kad jis galėjo žinoti apie sukilimo planus, tačiau pats jame nedalyvavo.

Po apklausos nuo pareigų buvo nušalinti generolas pulkininkas Andrejus Judinas, ir generolas leitenantas Vladimiras Aleksejevas. Taip pat buvo sulaikytas generolas pulkininkas Michailas Mizincevas.

„Wagner“ bosas J.Prigožinas ne kartą kritikavo Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininką Valerijų Gerasimovą ir gynybos ministrą Sergejų Šoigu. Sukilimo išvakarėse jis sakė, kad jie dalyvauja „Rusijos žmonių genocide“.

Po sukilimo V.Putinas jų nenušalino. Ekspertai mano, kad Rusijos prezidentas lojalumą vertina labiau nei kompetenciją.

Tuo pat metu po sukilimo iš viešumos dingo S.Surovikinas, kuris buvo apkaltintas lojalumu „Wagner“ grupuotei. Žiniasklaida skelbė apie jo areštą, tačiau Rusijos Valstybės Dūma neseniai pareiškė, kad generolas neva „atostogauja“.

Šiandien tinkle pasirodė įrašas, kuriame 58-osios armijos vadas generolas majoras Ivanas Popovas pasakoja savo pavaldiniams, kad buvo atleistas iš darbo po to, kai pranešė apie problemas Rusijos kariuomenėje.

Dūmos parlamentaro Andrejaus Guroliovo „Telegram“ kanale paskelbtoje garso žinutėje I.Popovas pareiškė buvęs atleistas už kritiką dėl neefektyvaus kariavimo.

„Aš atkreipiau dėmesį į didžiausią šiuolaikinio karo tragediją – artilerijos žvalgybos ir kovos su (artilerija) priemonių trūkumą (...) bei daugybę žuvusiųjų ir sužeistųjų nuo priešo artilerijos“, – teigė aukštorango kariškis. Tada Gynybos ministerija esą juo atsikratė.

I.Popovas, kurio pajėgos kovojo Pietų Ukrainos Zaporižios srityje, griežtai sukritikavo savo viršininkus:

„Ukrainos pajėgų kariams nepavyko pralaužti mūsų fronto, tačiau vyriausiasis vadas iš užnugario sudavė išdavikišką smūgį – sunkiausiu didžiausios įtampos metu nukirsdino galvą armijai“.

Prieš tai kiti „Telegram“ kanalai pranešė, kad generalinio štabo vadas Valerijus Gerasimovas išvadino I.Popovą „panikuotoju“ ir jį atleido.

I.Popovo atleidimas ir kritika atitinka vaizdą, kurį piešia kariniai ekspertai praėjus daugiau kaip 16 mėnesių po Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios. Didelėje Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalyje esą vyrauja nepasitenkinimas karine vadovybe ir šios pagražintomis ataskaitomis apie padėtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.