V. Putinas pasiūlė „Wagner“ grupei naują vadovą: kas žinoma apie A. Troševą?

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasiūlė „Wagner“ kovotojams, kad privačiai karinei grupei vadovautų aukšto rango samdinys Andrejus Troševas, teigiama Kremliaus vadovo komentaruose Rusijos laikraščiui „Kommersant“.

A. Troševas.<br>Twitter nuotr.
A. Troševas.<br>Twitter nuotr.
J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
„Wagner“ kovotojai.<br>EPA-ELTA nuotr.
„Wagner“ kovotojai.<br>EPA-ELTA nuotr.
„Wagner“ kovotojai.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
„Wagner“ kovotojai.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
„Wagner“ kovotojai.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
„Wagner“ kovotojai.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
„Wagner“ kovotojai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Wagner“ kovotojai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Wagner“ kovotojai.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
„Wagner“ kovotojai.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
„Wagner“ kovotojai.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
„Wagner“ kovotojai.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
„Wagner“ kovotojai.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
„Wagner“ kovotojai.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
„Wagner“ kovotojai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Wagner“ kovotojai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Wagner“ kovotojai.<br>AP/Scanpix nuotr.
„Wagner“ kovotojai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jul 15, 2023, 5:55 PM

Atrodo, kad V.Putinas sukėlė skilimą tarp vyresniųjų „Wagner“ samdinių grupės kovotojų ir šios grupės vadovo Jevgenijaus Prigožino po nutraukto „Wagner“ kovotojų sukilimo praėjusį mėnesį – bent jau taip galima suprasti iš jo naujausių komentarų.

Laikraštis „Kommersant“ rašė apie Rusijos prezidento susitikimą, surengtą praėjus penkioms dienoms po to, kai birželio pabaigoje žlugo „Wagner“ žygis į Maskvą. Susitikime dalyvavo ne tik J.Prigožinas, bet ir kelios dešimtys aukšto rango „Wagner“ vadų.

Pasak „Kommersant“, susitikime V.Putinas dešimtims samdinių pasakė, kad jie ir toliau galėtų veikti vadovaujami savo tiesioginio vado – A.Troševo.

Pasak dienraščio „Kommersant“, susitikime dalyvavusiems dešimtims „Wagner“ samdinių V.Putinas pasakė, kad vienas iš daugelio jo siūlomų „darbo pasiūlymų“ yra tai, kad jie ir toliau kovos vadovaujami savo tiesioginio vado – A.Troševo.

„Jie visi galėjo susirinkti vienoje vietoje ir toliau tarnauti, – pokalbyje su aukšto rango „Wagner“ kovotojais dėstė V.Putinas, – ir niekas jiems nebūtų pasikeitę. Jiems vadovautų tas pats asmuo, kuris visą laiką buvo jų tikrasis vadas.“

„Ir kas tada atsitiko?“ – atsakydamas V.Putinui paklausė „Kommersant“ žurnalistas. „Daugelis žmonių (dalyvavusių pokalbyje -red.) linktelėjo galva, kai tai pasakiau, – atsakė V.Putinas.

Kas yra Andrejus Troševas?

A.Troševas yra į pensiją išėjęs Rusijos pulkininkas, vienas iš privačios karinės samdinių grupės „Wagner“ įkūrėjų ir jos vykdomasis direktorius, nurodoma Europos Sąjungos ir Prancūzijos paskelbtuose sankcijų dokumentuose.

Europos Sąjungos sankcijose, susijusiose su padėtimi Sirijoje, išsamiai aprašomos A.Troševo, kaip „Wagner“ operacijų Sirijoje, kuriomis remiamas Sirijos režimas, štabo vadovo, pareigos.

A.Troševas gimė 1953 m. balandį Leningrade, buvusioje Sovietų Sąjungoje, teigiama 2021 m. gruodžio mėn. paskelbtose ES sankcijose.

„A.Troševas tiesiogiai dalyvauja „Wagner“ grupės karinėse operacijose Sirijoje. Jis ypač aktyviai dalyvavo Deir ez Zoro rajone, – priduriama jaose. – Todėl jis svariai prisideda prie Basharo al-Assado karo veiksmų, taigi remia Sirijos režimą ir gauna iš jo naudos.“

Jungtinės Karalystės sankcijose nuo 2022 m. birželio mėn. taip pat teigiama, kad „Andrejus Nikolajevičius Troševas buvo „Wagner“ grupės generalinis direktorius. Todėl jis rėmė Sirijos režimą, buvo milicijos narys ir vykdė represijas prieš civilius gyventojus Sirijoje.“

Sankcijose nurodoma, kad tarp jo bendrininkų yra „Wagner“ įkūrėjas Dmitrijus Utkinas, kuris taip pat yra buvęs Rusijos GRU karinės žvalgybos karininkas. A.Troševas taip pat yra susijęs su „Wagner“ vadais Aleksandru Sergejevičiumi Kuznecovu ir Andrejumi Bogatovu.

A.Troševas taip pat yra buvęs Rusijos vidaus reikalų ministerijos Šiaurės vakarų federalinės apygardos specialiojo greitojo reagavimo būrio darbuotojas, teigia Rusijos internetinis naujienų portalas „Fontanka“. Jis taip pat yra karų Čečėnijoje ir Afganistane veteranas.

Už tarnybą Afganistane A.Troševui buvo įteikti du Raudonosios žvaigždės ordinai – Sovietų Sąjungos apdovanojimas už ypatingus nuopelnus. Už tarnybą Čečėnijos operacijoje jis buvo apdovanotas dviem ordinais „Už drąsą“ ir 2-ojo laipsnio ordino „Už nuopelnus tėvynei“ medaliu, skelbia Rusijos žiniasklaida.

A.Troševas buvo tarp asmenų, pakviestų į priėmimą Kremliuje 2016 m. gruodžio mėn. 2017 m. Rusijos žiniasklaidoje pasirodė nuotrauka, kuri, kaip manoma, yra iš to 2016 m. priėmimo, ir kurioje V.Putinas užfiksuotas šalia A.Troševo ir D.Utkino, kurie abu turi po kelis medalius.

Ukraina 2023 m. vasario 26 d. įvedė sankcijas A.Troševui.

Tuo tarpu „Wagner“ viršininko J.Prigožino likimas lieka neaiškus. Pranešama, kad J.Prigožinas buvo išvykęs į Baltarusiją pagal Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos po nepavykusio sukilimo sudarytą susitarimą, tačiau A.Lukašenka praėjusią savaitę CNN sakė, kad „Wagner“ vadovas dabar yra Rusijoje.

Filmuota medžiaga, kurioje tariamai užfiksuotas policijos reidas J.Prigožino patalpose Sankt Peterburge, taip pat sukėlė klausimų dėl jo statuso. J.Prigožinas viešumoje nesirodė nuo birželio 2 d.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.