Kremlius: susitarimas su Ukraina dėl Juodosios jūros grūdų eksporto nutrauktas

Pirmadienį Kremlius pareiškė, kad susitarimas dėl Ukrainos grūdų eksporto „de facto baigėsi“ ir kad Maskva grįš prie šio svarbaus susitarimo, jei bus įvykdytos jos sąlygos.

Juodosios jūros grūdų susitarimas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Juodosios jūros grūdų susitarimas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Juodosios jūros grūdų susitarimas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Juodosios jūros grūdų susitarimas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-07-17 12:53, atnaujinta 2023-07-17 14:55

„Juodosios jūros susitarimai šiandien de facto baigėsi“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. „Grūdų sandoris nutrūko. Kai tik Rusijos (reikalavimai) bus įvykdyti, Rusija nedelsdama grįš prie grūdų sandorio“, – pridūrė jis.

D. Peskovas kalbėjo likus kelioms valandoms iki susitarimo galiojimo pabaigos. Maskva kelias savaites grasino pasitraukti iš susitarimo, sakydama, kad jos reikalavimai nebuvo tinkamai įgyvendinti.

Po Kremliaus pareiškimo Rusijos naujienų agentūros pranešė, kad Maskva informavo Turkiją, Ukrainą ir JT, jog nepritaria susitarimo pratęsimui.

„Šiandien Rusija oficialiai pranešė Turkijai ir Ukrainai, taip pat JT sekretoriatui apie savo nepritarimą pratęsti susitarimą“, – Užsienio reikalų ministerijos atstovę Mariją Zacharovą citavo naujienų agentūra TASS.

Kremlius paskelbė, kad Maskva ketina pasitraukti iš susitarimo, praėjus kelioms valandoms po atakos prieš Rusijos tiltą į aneksuotą Krymą, per ją žuvo du civiliai. Tačiau D. Peskovas sakė, kad Maskvos sprendimas nutraukti susitarimą „nesusijęs“ su išpuoliu, ir pabrėžė, jog prezidentas Vladimiras Putinas jau seniai reiškė savo nepasitenkinimą juo.

„Tokią poziciją prezidentas Putinas paskelbė prieš šią ataką“, – sakė jis.

V. Putinas ne kartą grasino pasitraukti iš susitarimo ir teigė, kad nesilaikoma susitarimo elementų, leidžiančių eksportuoti rusišką maistą ir trąšas. Savaitgalį V. Putinas taip pat pareiškė, kad nepasiektas svarbiausias susitarimo tikslas tiekti grūdus skurdesnėms šalims.

R. T. Erdoganas pareiškė, kad Rusija nori išlaikyti Ukrainos grūdų susitarimą

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas teigia manantis, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nori atnaujinti tarptautinį susitarimą, pagal kurį leidžiama eksportuoti grūdus iš karo draskomos Ukrainos.

„Manau, kad nepaisant šiandieninio pareiškimo, Rusijos prezidentas (Vladimiras) Putinas nori tęsti šį humanitarinį susitarimą“, – sakė R. T. Erdoganas žurnalistams Stambule, turėdamas omenyje Juodosios jūros grūdų susitarimą.

R. T. Erdoganas sakė, kad planuoja surengti derybas su Rusijos vadovu prieš numatomą V. Putino vizitą į Turkiją rugpjūčio mėnesį. Turkijos vadovas kalbėjo prieš išvykdamas į dviejų dienų kelionę po Persijos įlankos šalis – Saudo Arabiją, Katarą ir JAE.

Susitarimas dėl grūdų gabenimo pratęsimo „be pertraukų“ vis dar gali būti sudarytas iki rugpjūčio mėnesį vyksiančio V. Putino vizito, sakė R. T. Erdoganas, pridurdamas, kad šiuo klausimu vyksta derybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.