Britai gailisi „Brexit“ sprendimo: jau trūksta darbuotojų, o migracijos sustabdyti nepavyksta

Antradienį paskelbta „YouGov“ apklausa parodė, kad britų, teigiančių, kad „Brexit“ buvo klaida, dalis šį mėnesį pasiekė naują rekordą.

Protestas Londone.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Protestas Londone.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-18 15:45

Kadangi 2016 m. birželį įvykęs balsavimas dėl išstojimo iš Europos Sąjungos davė mažai ekonominės naudos, 57 proc. britų teigė, kad 2016 m. priimtas sprendimas išstoti iš Europos Sąjungos buvo klaidingas, o 32 proc. manė, kad jis buvo teisingas.

Daugiau nei pusė – 55 proc. – teigė, kad jei referendumas būtų surengtas šiandien, jie balsuotų už grįžimą į ES, o 31 proc. teigė, kad norėtų ir toliau likti už Bendrijos durų.

„YouGov“ nurodo, kad šie rezultatai žymi „nuosaikų pokytį“, palyginti su 2021 m. sausio mėn., kai 49 proc. respondentų sakė, kad balsuotų už prisijungimą prie ES, o 37 proc. – už pasilikimą.

Gegužės mėn. ministras pirmininkas Rishi Sunakas sakė, kad „Brexit“ duoda naudos, paminėdamas savo pavyzdinę laisvųjų uostų politiką ir PVM mažinimą, dėl kurio, pasak jo, alus ir higienos prekės taps pigesnės.

Ekonomistai sako, kad laisvieji uostai – specialios zonos, kuriose taikomos mokesčių ir muitų lengvatos bei supaprastintos prekybos taisyklės – vargu ar paskatins JK ekonomiką, tačiau gali turėti ribotą vertę kaip regioninės plėtros priemonė.

Britų verslo investicijos nuo 2016 m. vidurio beveik neaugo, priešingai nei kitose išsivysčiusios ekonomikos šalyse. Nors „Brexit“ palaikantys ekonomistai nurodo, kad iki 2016 m. kapitalas sparčiai augo ir turėjo sulėtėti, verslo apklausos rodo, kad viena iš sąstingio priežasčių yra „Brexit“.

„YouGov“ apklausa, kurioje dalyvavo daugiau kaip 2 000 britų, parodė, kad 63 proc. apklaustųjų dabar „Brexit“ laiko labiau nesėkme nei sėkme, palyginti su 12 proc. tų, kurie išėjimą iš ES laiko labiau sėkme. Dar 18 proc. apklaustųjų teigė, kad tai nėra nei viena, nei kita.

JK švelnina vizų išdavimo taisykles

JK kai kuriuose sektoriuose labai trūksta darbo jėgos, todėl darbdaviai noriai samdo darbuotojus iš užsienio.

Didžioji Britanija į „trūkstamų profesijų sąrašą“ įtraukė keletą statybų srities pareigybių, taip leisdama statybų pramonei lengviau atsivežti darbuotojų iš užsienio, kad padėtų darbdaviams, kuriems sunku užpildyti darbo vietas.

Mūrininkams, stogdengiams, skardininkams, dailidėms, staliams ir tinkuotojams pagal pakeitimus bus išduodamos pigesnės vizos ir taikomi lengvesni įdarbinimo kriterijai.

Tačiau tai kelia politinį galvos skausmą ministro pirmininko R. Sunako valdančiajai Konservatorių partijai, kuri žadėjo mažinti grynąją migraciją.

Vidaus reikalų ministerija pirmadienį paskelbtame pareiškime teigė, kad naujų pareigybių įtraukimas „padės įgyvendinti pagrindinę nacionalinę infrastruktūrą ir skatins susijusių pramonės šakų augimą“.

Nepriklausomas migracijos patariamasis komitetas kovo mėn. rekomendavo į trūkstamų profesijų sąrašą įtraukti statybos darbus. Į šį sąrašą jau įtraukti slaugos darbuotojai, statybos inžinieriai, laboratorijų technikai ir sveikatos priežiūros specialistai.

Gegužės mėn. paskelbtais duomenimis, praėjusiais metais grynoji migracija į Didžiąją Britaniją pasiekė rekordinį 606 000 žmonių skaičių, todėl R. Sunakas vėl pažadėjo sumažinti atvykstančiųjų skaičių.

„Brexit“ kritikai sako, kad Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš Europos Sąjungos padidino darbo jėgos trūkumą, nes ES piliečiai nebegali be vizų keliauti dirbti į Britaniją, kaip galėjo anksčiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.