E. Macronas skeptiškas dėl ES pasamdytos JAV konkurencijos ekspertės

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį įsivėlė į ginčą dėl Europos Komisijos pasamdytos amerikiečių konkurencijos ekspertės, kuri jai patarinės didžiųjų technologijų reguliavimo klausimais.

E. Macronas.<br>EPA-ELTA nuotr.
E. Macronas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2023, 9:40 PM

E. Macronas išreiškė pagarbą Jeilio universiteto profesorės Fionos Scott Morton akademiniams pasiekimams, tačiau suabejojo, ar neatsirado nė vieno ES piliečio, kuris būtų tinkamas tokioms strateginės svarbos pareigoms.

„Man kyla daug klausimų ir abejonių“, – sakė E. Macronas, pridurdamas, kad tikisi EK, ES vykdomosios valdžios institucijos, paaiškinimo dėl šio paskyrimo.

E. Macronas pažymėjo, kad JAV ar Kinija į tokį postą nesamdytų užsienio piliečio, ir teigė, kad tai „neatitinka“ jo Europos strateginės ekonomikos vizijos.

Už konkurencijos teisę atsakingą EK narę Margrethe Vestager vėliau antradienį Europos Parlamento nariai turi apklausti, dėl kokių priežasčių ji įdarbino F. Scott Morton.

F. Scott Morton ne tik buvo Jeilio ir Edinburgo universitetų profesorė, bet ir dirbo buvusio JAV prezidento Baracko Obamos administracijoje, taip pat konsultavo bendroves „Apple“, „Microsoft“ ir „Amazon“.

ES peržiūri interneto verslui taikomas taisykles, o JAV skaitmeninės milžinės pradėjo aršią lobistinę kampaniją Briuselyje siekdamos apsaugoti savo verslo modelius.

Praėjusią savaitę, EK paskelbus apie paskyrimą, Prancūzijos politikai ėmė reikšti abejones, kai kurie teigė, kad amerikietė pateks į interesų konfliktą.

Tačiau penktadienį Komisijos atstovė spaudai atmetė raginimus atšaukti šį paskyrimą, sakydama: „Sprendimas priimtas. Nematome pagrindo jį persvarstyti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.