JAV pilietis per ekskursiją kirto Šiaurės Korėjos sieną ir buvo sulaikytas

Į Šiaurės Korėjos teritoriją įžengė JAV pilietis, dalyvavęs ekskursijoje šalia smarkiai įtvirtintos valstybinės sienos, ir, kaip manoma, buvo sulaikytas, antradienį pranešė Jungtinių Tautų vadavietė.

Šiaurės Korėjos karinės sargybos postas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėjos karinės sargybos postas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja.<br>AP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 18, 2023, 2:43 PM

„JAV pilietis, dalyvavęs pažintinėje ekskursijoje po JSZ, be leidimo kirto karinę demarkacinę liniją ir įžengė į Korėjos Liaudies Demokratinę Respubliką (KLDR)“, – nurodė JT vadavietė, turėdama omenyje Jungtinę saugumo zoną ir sieną tarp Šiaurės bei Pietų Korėjos.

„Manome, kad šiuo metu jis yra KLDR areštinėje, ir dirbame su mūsų kolegomis iš KPA, kad išspręstume šį incidentą“, – pridūrė JT vadavietė, turėdama omenyje Šiaurės Korėjos liaudies armiją.

Kadangi 1950–1953 metų Korėjos karas baigėsi paliaubomis, bet ne taikos sutartimi, abi šalys techniškai tebekariauja tarpusavyje, o palei smarkiai įtvirtintą sieną yra demilitarizuota zona.

Abiejų šalių kariai susitinka Jungtinėje saugumo zonoje į šiaurę nuo Seulo, kurią prižiūri JT vadavietė. JSZ taip pat yra populiari tarp turistų, ir šimtai jų kasdien apsilanko šioje teritorijoje iš Pietų Korėjos pusės.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2019 metais Panmundžomo paliaubų kaimelyje susitiko su Šiaurės Korėjos vadovu Kim Jong Unu ir net stovėjo Šiaurės Korėjos žemėje, peržengęs ten esančią demarkacinę liniją.

„Panmundžomas yra labiausiai tikėtina vieta, kurią šis amerikietis galėjo pasirinkti norėdamas įžengti į Šiaurės Korėją, nes tai vienintelė vieta per visą ekskursiją po JSZ, kur buvo galima bandyti žengti tokį žingsnį“, – AFP sakė Sangdži universiteto karinių studijų profesorius Choi Gi-ilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.