Žiniasklaida: tūkstančiai ukrainiečių vaikų išvežti į Baltarusiją, kur jiems plaunamos smegenys

Nuo 2022 metų rugsėjo tūkstančiai ukrainiečių vaikų buvo deportuoti į Baltarusiją. Ten jie vežami į vaikų stovyklas, kur jiems plaunamos smegenys ir šlovinamas Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas.

Ukrainos vaikai.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Ukrainos vaikai.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2023, 11:44 AM

Tai antradienį rašo portalas „rbc.ua“, remdamasis leidiniu „The Telegraph“.

Pasak leidinio, įrodymai, siejantys šiuos nusikaltimus su apsišaukėliu Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka ir kitais baltarusių pareigūnais, buvo pateikti Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui (TBT).

Dokumentus TBT perdavusi Baltarusijos opozicijos grupė „Nacionalinis antikrizinis valdymas“ pareiškė, kad A. Lukašenka „yra pagrindinis priverstinio šių vaikų perkėlimo į Baltarusiją kaltininkas „, jis „tiesiogiai davė nurodymus organizuoti šių procesų finansavimą“.

Leidinio duomenimis, nuo 2022 metų rugsėjo į Baltarusiją buvo išvežta apie 2 150 vyresnių kaip 6 metų amžiaus ukrainiečių vaikų, o iki rudens tokių vaikų skaičius gali pasiekti 3 000.

Vaikai apgyvendinami Minsko ir Gomelio sričių sanatorijose ir stovyklose.

Kaip pažymi žurnalistai, analogiškose stovyklose Rusijoje vaikai buvo priverstinai „perauklėjami“, mušami už nepaklusnumą, taip pat nuteikiami prieš Ukrainą. Kai kurie vaikai prievarta buvo įtraukti į karinį rengimą.

„The Telegraph“ publikuoja ir vaizdo įrašą, neva nufilmuotą Dubravos sanatorijoje Baltarusijoje. Jame baltarusių dainininkės Gruzdevos koncertuoja ukrainiečių vaikams, linkėdamos Bidenui ir Zelenskiui „padvėsti“, o Putinui – „gyvuoti ir paimti į savo rankas visą Ukrainą“.

Kyjivo regioninio žmogaus teisių centro teisininkės Jekaterinos Raševskos duomenimis, nuo 2023 metų kovo vos per du mėnesius iš okupuotų teritorijų į „perauklėjimo stovyklas“ okupuotame Kryme, Rusijoje ir Baltarusijoje buvo išvežtas 4 441 vaikas, „ir tai toli gražu nėra galutinis skaičius“.

Kaip pažymėjo Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska, socialinių tarnybų duomenimis, Rusijos Federacija iš Ukrainos neteisėtai deportavo 19,5 tūkst. vaikų.

Kaip jau buvo pranešta, kovo 17 d. Tarptautinis Baudžiamasis Teismas išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir vaikų teisių kontrolierės Marijos Lvovos-Belovos arešto orderius. Jie įtariami karo nusikaltimais – neteisėtu vaikų deportavimu iš okupuotos Ukrainos teritorijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.