Britų žvalgybos vado kvietimas rusams: „Kviečiu juos padaryti tai, ką kiti jau padarė per pastaruosius 18 mėnesių“

Jungtinės Karalystės žvalgybos vadovas trečiadienį paragino rusus, „pasibaisėjusius“ savo šalies invazija į Ukrainą ir jos okupacija, „susivienyti su mumis“ – taip neįprastai viešai jis paskelbė naujų agentų paiešką.

 V.Putinas.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 V.Putinas.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2023, 1:01 PM, atnaujinta Jul 19, 2023, 3:21 PM

Čekijos sostinėje Prahoje sakydamas kalbą ir duodamas interviu MI6 vadovas Richardas Moore‘as priminė 1968 metais sovietinės kariuomenės sutriuškintą „Prahos pavasario“ judėjimą ir pasinaudojo tuo įvykiu kaip priemone verbuoti rusus.

„Daug rusų šiandien tyliai šiurpsta matydami, kaip jų ginkluotosios pajėgos griuvėsiais verčia Ukrainos miestus, išvaro nekaltas šeimas iš namų ir grobia tūkstančius vaikų“, – sakė R. Moore‘as.

„Matydami savo lyderių niekšiškumą, tarpusavio kovas ir paprasčiausią nekompetenciją, daugelis rusų sprendžia tas pačias dilemas ir jaučia sąžinės graužatį, kaip ir jų tėvai 1968 metais, – pridūrė jis. – Kviečiu juos padaryti tai, ką kiti jau padarė per pastaruosius 18 mėnesių, ir susivienyti su mumis. Mūsų durys visada atviros“.

R. Moore‘as sakė, kad JK užsienio žvalgybos tarnyba „diskretiškai ir profesionaliai“ elgsis su bet kokiais tokio pobūdžio veiksmais, pabrėždamas, kad „jų paslaptys pas mus visada bus saugios“ ir kad „mūsų ištikimybė mūsų agentams galioja visą gyvenimą“.

MI6 vadovas užsiminė, kad šnipinėjimo tarnyba jau sėkmingai panaudoja rusų agentus.

Po savo kalbos tinklalapio „Politico“ surengtoje klausimų ir atsakymų sesijoje R. Moore‘as tvirtino, kad tokių išteklių apsauga yra „šventa“: „Jei negalėtume to padaryti, mes neužsiimtume šia veikla, o aš galiu jus patikinti, kad mes labai daug dirbame“.

„Laimėti lenktynes“

R. Moore‘as taip pat teigiamai vertino Ukrainos galimybes susigrąžinti teritoriją, kurią Rusija užėmė nuo praėjusių metų vasario, Kyjivui tęsiant prieš kelias savaites pradėtą kontrpuolimą.

Pažymėdamas, kad Ukraina per pastaruosius metus išlaisvino daugiau žemių nei Rusija užėmė, jis sakė: „Rusijos pajėgos dabar turi mažai perspektyvų atgauti pagreitį“.

Savo išsamiame pranešime, pasakytame JK ambasadoje Prahoje, R. Moore‘as palietė didėjantį dirbtinio intelekto (DI) vaidmenį žvalgybinės informacijos rinkimo bei šnipinėjimo pasaulyje.

Jis sakė, kad MI6 darbuotojai jau dabar naudoja DI, kad „ne pakeistų, o papildytų savo pačių vertinimus apie tai, kaip žmonės galėtų elgtis įvairiose situacijose“.

„Jie derina savo įgūdžius su DI ir dideliu kiekiu duomenų, kad nustatytų ir sutrikdytų ginklų srautą į Rusiją siekiant juos panaudoti prieš Ukrainą“, – pridūrė žvalgybos vadovas.

R. Moore‘as teigė, kad, nepaisant dėmesio Rusijai, jo tarnyba daugiausiai išteklių skiria atremti Kinijai, o DI tampa vis svarbesne šio darbo dalimi.

„Manau, kad mums vis dažniau bus pavedama gauti žvalgybinės informacijos apie tai, kaip priešiškos valstybės naudoja DI žalingais, neapgalvotais ir neetiškais būdais“, – pažymėjo jis.

Tačiau žvalgybos vadovas tvirtai įsitikinęs, kad ši nauja technologija turi „neabejotiną gėrio potencialą“ ir kad Vakarai nugalės naudodami DI. „Mano tarnyba kartu su mūsų sąjungininkais ketina laimėti lenktynes įvaldant etišką ir saugų DI naudojimą“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.