EK vicepirmininkas F. Timmermansas atsistatydins ir sieks tapti Nyderlandų premjeru

Europos Komisijos vicepirmininkas Fransas Timmermansas trauksis iš pareigų, kad galėtų kandidatuoti į Nyderlandų ministro pirmininko postą, ketvirtadienį pranešė vietos žiniasklaida.

Fransas Timmermansas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Fransas Timmermansas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2023, 4:11 PM

62 metų F. Timmermansas atsistatydins po 10 metų darbo Briuselyje ir sieks vadovauti naujai suformuotai koalicijai, kurią sudarys jo vadovaujama centro kairioji Darbo partija (PvdA) ir Žaliųjų ir kairiųjų partija (GroenLinks).

„Noriu tapti ministru pirmininku, nes manau, kad kartu galime daryti politiką kitaip, nei tai buvo daroma pastaruosius kelerius metus, – sakė F. Timmermansas visuomeniniam transliuotojui NOS. – Aš pasakiau šioms partijoms, kad norėčiau būti pagrindinis kandidatas jų rinkimų sąraše“.

Jis informavo Komisijos pirmininkę Ursulą von der Leyen apie savo artėjantį pasitraukimą, pridūrė centro kairiųjų dienraštis „De Volkskrant“.

F. Timmermansas, kurio socialdemokratinė PvdA partija 2019 metais netikėtai laimėjo Europos Parlamento rinkimus Nyderlanduose, šiuo metu yra atsakingas už ES svarbų „Žaliojo kurso“ projektą, kuriuo siekiama sustiprinti aplinkos apsaugą.

Jei būtų išrinktas, šis ekologinių pažiūrų politikas laikomas vienu iš pagrindinių kairiųjų pretendentų į Nyderlandų ministro pirmininko postą, kuris atsilaisvino pasitraukus ilgamečiam lyderiui Markui Rutte‘i.

Lapkričio 22 dieną Nyderlanduose vyks pirmalaikiai rinkimai, per kuriuos bus renkamas naujas parlamentas, prieš dvi savaites žlugus M. Rutte keturių partijų koalicijai, kai kilo aštrus ginčas dėl prieglobsčio prašytojų politikos.

Centro dešiniosios VVD partijos lyderis M. Rutte pribloškė Nyderlandus paskelbdamas, kad po 13 metų prie valdžios vairo apskritai traukiasi iš politikos.

Šią savaitę PvdA ir Žaliųjų ir kairiųjų partijos nariai balsavo už savo partijų susijungimą, kad sudarytų vieningą kairiųjų bloką per artėjančius rinkimus, kuriuose, kaip tikimasi, dominuos klimato ir prieglobsčio prašytojų problemos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.