Atsistatydino Ukrainos kultūros ministras O. Tkačenka

Penktadienį Ukrainos kultūros ministras pareiškė atsistatydinęs, kilus „nesusipratimams“ dėl lėšų panaudojimo kultūros projektams karo metu.

Atsistatydino Ukrainos kultūros ministras Oleksandras Tkačenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Atsistatydino Ukrainos kultūros ministras Oleksandras Tkačenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 21, 2023, 8:16 AM

„Kilus nesusipratimų bangai dėl kultūros svarbos karo metu, šiąnakt įteikiau premjerui atsistatydinimo raštą“, – feisbuke parašė Oleksandras Tkačenka. „Karo metu tiek privačios, tiek biudžetinės lėšos kultūrai yra ne mažiau svarbios nei bepiločiams orlaiviams, nes kultūra yra mūsų tapatybės ir mūsų sienų skydas“, – teigė jis.

Jis tai paskelbė po kelių valandų, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paprašė šalies ministro pirmininko apsvarstyti galimybę pakeisti O. Tkačenką. „Žmonės turėtų jausti, kad biudžeto lėšos naudojamos teisingai ir tinkamai“, – sakė V. Zelenskis savo naktiniame kreipimesi. „Tai galioja įvairioms sritims, įskaitant kultūrą. Muziejai, kultūros centrai, simboliai, serialai – visa tai svarbu, bet dabar kiti prioritetai“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas ir pridūrė, kad „grindinio akmenys, miestų puošmenos ir fontanai gali palaukti iki pergalės“.

Ketvirtadienį naujienų svetainė „Ukrainska Pravda“ paskelbė straipsnį, kuriame sakoma, kad Kultūros ministerija nusprendė skirti 448 mln. grivinų (apie 12 mln. JAV dolerių) televizijos serialo gamybai.

Neseniai O. Tkačenka radijo laidoje sakė, kad būtų tikslinga skirti maždaug 13 mln. dolerių pabaigti statyti muziejų, skirtą 1932–1933 m. badui Ukrainoje, Kyjivas jį laiko tyčiniu Sovietų Sąjungos lyderio Josifo Stalino režimo vykdytu genocidu. O. Tkačenka sakė Laisvės radijui, kad kančios, kurias Ukrainos žmonėms dešimtmečius kėlė Maskva, turėtų atsispindėti muziejuje ir lėšų tam yra.

Maskva nepripažįsta Ukrainos požiūrio į holodomoru vadinamą badą ir jį pateikia ne kaip tyčinį genocidą, o platesniame Vidurinės Azijos ir Rusijos regionus nusiaubusio bado kontekste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.