Kinijos užsienio reikalų ministras mįslingai pradingo: beveik mėnesį nesirodo viešumoje

Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas viešumoje nesirodo jau tris savaites. Tai neįprastai ilgas laikas įtemptu Pekino diplomatinės veiklos laikotarpiu ir todėl sukėlė įvairių spėlionių.

Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-21 23:02

57 metų Qin Gangas, visą karjerą paskyręs diplomato profesijai, taip pat yra Kinijos lyderio Xi Jinpingo patikimas padėjėjas. Pernai gruodį jis buvo paaukštintas į užsienio reikalų ministro postą, prieš tai trumpai ėjęs ambasadoriaus Jungtinėse Valstijose pareigas.

Būdamas užsienio reikalų ministru Qin Gangas išsakė aštrius priekaištus Vašingtonui po to, kai virš JAV buvo numuštas įtariamas Kinijos šnipinėjimo balionas.

Jis taip pat atliko svarbų vaidmenį abiejų šalių pastangose stabilizuoti pašlijusius santykius ir atkurti ryšius, įskaitant susitikimą su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu per jo vizitą Pekine birželio viduryje.

Tačiau dabar aukšto rango diplomatas nesirodo nuo birželio 25 d., kai Pekine susitiko su Šri Lankos, Vietnamo ir Rusijos pareigūnais.

Paskutinį kartą viešumoje besišypsantis kinas buvo pastebėtas einantis greta Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojo Andrejaus Rudenkos, kuris po „Wagner“ samdinių grupės sukilimo Rusijoje išskrido į Pekiną susitikti su Kinijos pareigūnais.

„Turint omenyje Kinijos statusą ir įtaką pasaulyje, iš tiesų labai keista, kad jos užsienio reikalų ministras daugiau kaip 20 dienų nepasirodė viešumoje“, – neabejojo buvęs Kinijos komunistų partijos laikraščio redaktorius Deng Yuwenas, dabar gyvenantis JAV.

Paklaustas apie užsitęsusį Qin Gango nebuvimą Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai atsakė, kad neturi jokios informacijos, ir pridūrė, jog Kinijos diplomatinė veikla vykdoma įprasta tvarka.

Ministro dingimas tapo dar labiau pastebimas, nes pastarosiomis savaitėmis Kinijos sostinėje vyko intensyvus diplomatinis gyvenimas, įskaitant aukšto rango JAV pareigūnų Janet Yellen ir Johno Kerry vizitus.

Qin Gangas turėjo susitikti su Europos Sąjungos užsienio politikos vadovu Josepu Borrelliu šio mėnesio pradžioje Pekine, tačiau derybos buvo nukeltas po to, kai Kinija informavo ES, kad datos „nebegalimos“.

Pasak „Reuters“, ES buvo informuota apie susitikimo atidėjimą likus dviem dienoms iki liepos 5 d. numatyto J.Borrellio atvykimo.

Qin Gangas taip pat nepasirodė praėjusią savaitę Indonezijoje vykusiame kasmečiame Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) užsienio reikalų ministrų susitikime. Vietoj jo dalyvavo Kinijos vyriausiasis diplomatas Wang Yi.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai praėjusią savaitę įprastinėje spaudos konferencijoje pranešė, kad Qin Gangas negalėjo dalyvauti ASEAN susitikime dėl sveikatos problemų.

Tačiau šis atsakymas dingo iš oficialios spaudos konferencijos stenogramos, vėliau paskelbtos ministerijos interneto svetainėje. Kinijos užsienio reikalų ministerija savo reguliarių informacinių susitikimų stenogramose dažnai nutyli turinį, kurį laiko jautriu.

Valdžios institucijų nurodyta priežastis – sveikatos problemos – nesugebėjo numalšinti daugybės spėlionių dėl Qin Gango dingimo.

Anksčiau Kinijos aukšto rango pareigūnai prapuldavo iš viešumos ir tik po kelių mėnesių valdančiosios Komunistų partijos Drausmės priežiūros tarnyba atskleisdavo, kad jie buvo sulaikyti atliekant tyrimą. Tokie staigūs dingimai tapo įprastu Kinijos prezidento Xi Jinpingo antikorupcinės kampanijos bruožu. 

Parengta pagal CNN inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.