Rusijoje susitiko V. Putinas ir A. Lukašenka: iš diktatorių lūpų skriejo grasinimai Lenkijai Į pasitarimą atsinešė ir žemėlapį

Sekmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitiko su savo artimiausiu sąjungininku, Baltarusijos diktatoriumi Aliaksandru Lukašenka, pirmą kartą nuo tada, kai pastarasis padėjo tarpininkauti sudarant susitarimą, kuriuo siekta nutraukti birželį Rusijoje kilusį grupuotės „Wagner“ kovotojų maištą.

 V. Putinas ir A. Lukašenka.<br> Imago Images/Scanpix nuotr.
 V. Putinas ir A. Lukašenka.<br> Imago Images/Scanpix nuotr.
 V. Putinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 V. Putinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 23, 2023, 12:18 PM, atnaujinta Jul 23, 2023, 5:09 PM

Sekmadienį A. Lukašenkos spaudos tarnybos paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip abu ilgamečiai lyderiai kartu atvyksta į Sankt Peterburgo Konstantino rūmus prieš numatytas derybas.

Pasak Rusijos naujienų agentūrų, V. Putinas savo Baltarusijos kolegai pasakė, kad šiuo metu vykstantis Ukrainos kontrpuolimas, kuriuo siekiama išstumti Rusijos pajėgas iš Ukrainos, „žlugo“.

„Jokio kontrpuolimo nėra“, – pasak naujienų agentūros TASS, pareiškė A. Lukašenka. Tada jį pertraukia V. Putinas: „Kontrpuolimas yra, bet jis žlugo“.

Per tolesnį diktatorių pokalbį netruko grasinimų Vakarams. A. Lukašenka pranešė V. Putinui, kad „Wagner“ samdiniai pradėjo jam „kelti jam įtampą“, nes šie neva nori judėti Varšuvos link.

Per susitikimą su V. Putinu diktatorius teigė, kad samdiniai prašo „ekskursijos“ į Lenkiją.

Jis pareiškė, kad „laiko“ Rusijos „Wagner“ samdinius centrinėje Baltarusijoje ir kad Minskas „kontroliuoja“ situaciją su liūdnai pagarsėjusiais kovotojais savo teritorijoje.

„Jie prašo vykti į Vakarus, prašo mano leidimo... vykti į Varšuvą, į Žešuvą, – sakė A. Lukašenka Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuris nusišypsojo tai girdėdamas. – Bet, žinoma, aš juos laikau centrinėje Baltarusijoje, kaip ir susitarėme“.

Pasak jo, „Wagner“ nariai „pyksta“ ant Lenkijos, nes šalis padeda Ukrainai ginklais. Jo teigimu, tarp „Wagner“ samdinių nuotaikos yra „blogos“, todėl jis nenori jų perdislokuoti iš Baltarusijos centro.

Pranešama, kad A. Lukašenka į susitikimą taip pat atsinešė žemėlapį, kuriuose užfiksuotas Lenkijos kariuomenės judėjimas arčiau Baltarusijos sienų.

​V. Putinas su A. Lukašenka sekmadienį Sankt Peterburgo Konstantino rūmuose susitiko aptarti saugumo Rytų Europoje klausimus.

„Mes, žinoma, kalbėsime apie saugumą mūsų regione“, – sakė V. Putinas A. Lukašenkai per susitikimą, kurį transliavo televizija. Jų susitikimas, pasak V. Putino, truks „pusantros, dvi dienas“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.