Rusija devyneriems metams įkalino A. Navalno sąjungininką

Įkalinto Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno padėjėjas nuteistas kalėti devynerius metus dėl kaltinimų „ekstremizmu“, pirmadienį pranešė A. Navalno organizacija.

Rusija įkalino A. Navalno sąjungininką.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Rusija įkalino A. Navalno sąjungininką.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-24 16:57

Ji buvo uždrausta 2021 m., prasidėjus susidorojimui su opozicija. Represijos sustiprėjo, kai pernai vasarį Rusija užpuolė Ukrainą. Didėjantis spaudimas prezidento Vladimiro Putino ir Rusijos karo Ukrainoje kritikams privertė daugelį A. Navalno sąjungininkų išvykti į tremtį, kiti buvo įkalinti.

Vadimas Ostaninas vadovavo A. Navalno biurui Barnaule ir buvo sulaikytas 2021 m. gruodį. Jis buvo nuteistas Sibiro mieste už „dalyvavimą ekstremistinėje“ organizacijoje. A. Navalno komanda pareiškė, kad V. Ostaninas atliko „teisėtą politinį darbą“. Tyrėjai spaudė jį prisipažinti kaltu, bet, pasak komandos, jis atsisakė.

V. Ostaninas pranešė apie antisanitarines kalinimo Barnaule sąlygas, sakė, kad jo kameroje knibžda žiurkių ir vabzdžių. Pasak A. Navalno komandos, sulaikytas V. Ostaninas prarado 15 kg svorio, kenčia kaklo ir nugaros skausmus, jam neleista gauti vaistų.

Kita A. Navalno sąjungininkė Lilia Čanyševa, buvusi jo būstinės Ufoje centrinėje Rusijoje koordinatorė, anksčiau šį mėnesį dėl panašių kaltinimų buvo nuteista kalėti septynerius su puse metų.

Pats A. Navalnas atlieka devynerių metų bausmę neva už turto grobstymą ir kitus kaltinimus. Jo šalininkų teigimu, tai – bausmė už V. Putinui mestą iššūkį. Dabar jis laukia nuosprendžio dėl naujų kaltinimų „ekstremizmu“, jo kalinimo laikas gali būti pratęstas dar 20 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas