Raudonasis Kryžius perspėja apie miško gaisrų metu sprogstančius šaudmenis

Dėl karščio bangų ir miškų gaisrų šiaurės pusrutulyje didėja pavojus, kurį kelia nuo ankstesnių konfliktų ir karų likusi nesprogusi amunicija, perspėjo Raudonasis Kryžius.

Miško gaisras Graikijoje.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Miško gaisras Graikijoje.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Miško gaisras Graikijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Miško gaisras Graikijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Miško gaisras Graikijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Miško gaisras Graikijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 25, 2023, 9:54 AM

Buvusiose karo zonose nesprogusios amunicijos sprogdiklius gali aktyvuoti labai aukšta temperatūra, pirmadienį Ženevoje sakė Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto (TRKK) ginklų ekspertas Erikas Tollefsenas.

Tas pats pasakytina ir apie šaudmenis, paliktus kariniuose poligonuose ir apleistuose šaudmenų sandėliuose, kurie dažnai yra atokiose vietovėse, sakė E. Tollefsenas agentūrai dpa.

„Problema ta, kad ugniagesių komandos ir reagavimo tarnybos susiduria su papildoma rizika ir joms gali tekti atsitraukti“, – sakė E. Tollefsenas. Reagavimo tarnyboms gali tekti trauktis dėl amunicijos pavojaus ir dėl to nepavyktų kovoti su miškų gaisrais, kylančiais dėl klimato kaitos, aiškino ekspertas.

Kaip pavyzdį E. Tollefsenas paminėjo buvusius mūšio laukus Balkanuose, kur pernai per gaisrą sprogo daugybė išlikusių Pirmojo pasaulinio karo laikų bombų.

Bet iš esmės poveikį galėjo patirti visi buvę mūšio laukai – nuo netolimos praeities iki 1815 metais pasibaigusių Napoleono karų.

Raudonasis Kryžius paragino valstybes atlikti amunicija užterštų teritorijų apžvalgas ir informuoti gelbėtojus apie galimą pavojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.