Skelbia, kad „Wagner“ Baltarusijoje iškėlė savo sąlygas: įtrauktas pasirengimas kovoti su Lenkija ir Lietuva

Ukrainos nacionalinio pasipriešinimo centro duomenimis, privati karinė kompanija „Wagner“ bando papildyti savo gretas Baltarusijoje. Jevgenijaus Prigožino grupuotė rengia Baltarusijos kariškius su sąlyga – naujieji samdiniai turi būti pasirengę kovoti prieš Lietuvą ir Lenkiją.

„Wagner“ samdiniai.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
„Wagner“ samdiniai.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
„Wagner“ samdiniai.<br>AP/Scanpix nuotr.
„Wagner“ samdiniai.<br>AP/Scanpix nuotr.
„Wagner“ samdiniai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Wagner“ samdiniai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
11-oji „Wagner“ kolona, įvažiavusi į Baltarusiją.<br>lrytas.lt koliažas.
11-oji „Wagner“ kolona, įvažiavusi į Baltarusiją.<br>lrytas.lt koliažas.
„Wagner“ būstinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Wagner“ būstinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 27, 2023, 12:09 PM, atnaujinta Jul 27, 2023, 4:36 PM

„Kaip Nacionalinio pasipriešinimo centras sužinojo iš pogrindžio, tarp Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų karių, kurie mokomi vadovaujant „Wagner“ instruktoriams, viena iš sutarties sąlygų yra pasirengimas dalyvauti karo veiksmuose Baltarusijos kaimyninių valstybių, įskaitant Lenkiją ir Lietuvą, teritorijoje“, – teigia Ukrainos nacionalinio pasipriešinimo centras.

Liepos 14 d. Baltarusijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad „Wagner“ samdiniai atvyko į šalį mokyti Baltarusijos teritorinės gynybos pajėgų. Kiek vėliau, liepos 22 d., Ukrainos valdžios institucijos pranešė, kad į šalį atvyko apie 5 000 „Wagner“ samdinių. Tačiau liepos 25 d. stebėsenos grupė „Belaruski Gajun“ paskelbė, kad dar viena „Wagner“ kolona kirto valstybės teritoriją. Jos teigimu, dabar Baltarusijoje gali būti iki 2 500 „Wagner“ personalo.

Stebėsenos grupė teigė, kad tai buvo 11-oji „Wagner“ kolona, įvažiavusi į Baltarusiją. Ji greičiausiai vyko į naujai pastatytą „Wagner“ stovyklą Celo kaime netoli Asipovičių. Konvojų sudarė mažiausiai 29 transporto priemonės, įskaitant šešis retus šarvuočius „Ščuka“.

Kovo mėnesį Lietuvos Seimas oficialiai pripažino „Wagner“ grupuotę teroristine organizacija. Rezoliucijoje teigiama, kad jos nariai kelia grėsmę Lietuvos valstybės ir visuomenės saugumui.

Liepos 18 d. Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Błaszczakas paskelbė, kad dėl „Wagner“ buvimo Lenkijos siena su Baltarusija bus sustiprinta dviem papildomomis karinėmis brigadomis.

Baltarusijos gynybos ministerija liepos 20 d. taip pat pranešė, kad Bresto srityje, netoli Lenkijos sienos, vyksta keturių dienų bendri „Wagner“ ir Baltarusijos kariuomenių mokymai. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.