Aršus protestas Sakartvele pasiekė savo: rusų kruizinis laivas išvyko 2 dienomis anksčiau Pasidžiaugė ir šalies prezidentė

Liepos 27 d. Tbilisyje ir Batumyje vyko protestai dėl į Sakartvelą atvykusio kruizinio laivo „Astoria Grande“ su daugiau kaip 800 turistų, kurių dauguma – Rusijos piliečiai. Galiausiai jis iš uosto išplaukė dviem dienomis anksčiau, rašo Ukrainos dienraštis „New Voice“.

Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 28, 2023, 12:51 PM

Laivas su šimtais rusų į šalį iš Sočio atplaukė liepos 26 d.

Protestuodami Batumio gyventojai kitos dienos vakarą susirinko prie jo, su savimi pasiėmę plakatus. Juose skambios frazės: „Abchazija yra Sakartvelas“, „Rusija yra okupantė“, „Palikite mūsų šalį“, „Rusija atima iš mūsų tėvynę, gyvenimą ir ateitį“, „Rusijos karo laivas, eik na***!“.

Pats lainerio atvykimas ir kai kurių rusų turistų pareiškimai, kad „Rusija išlaisvino Abchaziją nuo gruzinų“, sukėlė gyventojų pasipiktinimą. Kai kurie iš keleivių žiniasklaidai prisipažino, kad lankėsi okupuotoje Abchazijoje, o tai yra Sakartvelo įstatymų pažeidimas.

„Jie turėtų patirti nuolatinį diskomfortą ir sulaukti padoraus atsako už šlykščius pareiškimus, kuriuos išsakė mūsų mieste Batumyje, pamindami mūsų orumą, savigarbą ir patriotizmą“, – reikalavo aktyvistai.

Akcijos metu vienoje iš laivo kajučių pasirodė Rusijos vėliava, tačiau netrukus ji buvo nuimta. Kai kurie rusai taip pat rodė įžeidžiančius gestus ir provokavo protestuotojus.

Protestu pasidžiaugė ir Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili, kuri teigė, kad didžiuojasi taikiu protestu prieš dar vieną rusų provokaciją.

„Didžiuojuosi mūsų žmonėmis, taikiai protestuojančiais prieš naujausią Rusijos provokaciją – Rusijos kruizinio lainerio apsilankymą Sakartvelo Batumio uoste, kai V.Putinas blokuoja grūdų gabenimą ir trukdo laisvai laivybai Juodojoje jūroje“, – „Twitter“ paskyroje rašė prezidentė.

Pasak vietos žurnalistų, be Batumio, akcija vyko ir prie Tbilisio parlamento. Praėjus valandai po protesto akcijos, laivas pagaliau išplaukė iš uosto.

Abchazija ir Pietų Osetija yra Rusijos okupuotos Sakartvelo teritorijos, kuriose Maskva yra sukūrusi vadinamąsias pseudorepublikas. 2008 m. Rusijos Federacija pripažino jų „nepriklausomybę“, nors iš tikrųjų jų „administracijas“ kontroliuoja Kremlius.

2022 m., prasidėjus Rusijos plataus masto karui prieš Ukrainą, Kremliaus marionetinės vyriausybės iš Abchazijos ir Pietų Osetijos pareiškė ketinančios „susijungti“ su Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.