Briuselio kovoje su narkotikais – neeilinis žingsnis: ketina atidaryti antrą centrą, kuriame galima saugiai vartoti kvaišalus

Briuselis ketina atidaryti antrą centrą, kuriame specialiai tam įrengtuose kambariuose nuo narkotikų priklausomi miestiečiai galėtų saugiai vartoti kvaišalus. Pasak Briuselio sveikatos ministras Alaino Marono, tai padeda kovoti su gatvėje kylančiomis problemomis.

 Briuselis ketina atidaryti antrą centrą, kurioje nuo narkotikų priklausomi miestiečiai galėtų saugiai vartoti kvaišalus.<br>ZUMA Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
 Briuselis ketina atidaryti antrą centrą, kurioje nuo narkotikų priklausomi miestiečiai galėtų saugiai vartoti kvaišalus.<br>ZUMA Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Į Europą plukdomi narkotikai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Į Europą plukdomi narkotikai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 31, 2023, 5:53 PM

Pirmoji vieta, pavadinta GATE, buvo atidaryta praėjusiais metais netoli vienos iš miesto stočių.

Antrąją planuojama atidaryti Briuselio šiaurėje, netoli Ribaucourt arba Yser metro stočių, kur narkotikų vartojimas ypač paplitęs, aiškino A. Maronas.

Ši antroji erdvė bus atskiras subjektas nuo didelio centro, kurį 2026 m. taip pat planuojama įrengti prie Briuselio kanalo.

Tokia praktika siekiama išvengti nešvarių švirkštų, blogos kokybės narkotikų ir perdozavimo atvejų.

Pirmosios tokios praktikos pradėtos taikyti Šveicarijoje dar praėjusio amžiaus 9-ame dešimtmetyje, siekiant sustabdyti dėl nešvarių švirkštų išplitusią ŽIV pandemiją.

Tokių programų šalininkų požiūriu, taip su priklausomybę turinčiais asmenimis sukuriamas humaniškas ryšys, kurio dėka lengviau pradėti gydymą ir suteikti psichologinę pagalbą.

Parlamento narė Els Rochette teigė, kad ją džiugina įvairios priemonės, kurių imtasi sprendžiant su narkotikais susijusias problemas, tokias kaip benamystė, muštynės ir švirkštais nuklotos gatvės.

Tačiau ji sakė, kad Briuselis turi labiau bendradarbiauti su federaline vyriausybe, „kuri turi nedelsiant imtis svarbesnio vaidmens“.

Situacija – įtempta

Situacija aplink Sainctelette aikštę šalia garsaus Briuselio kanalo tapo ypač įtempta. Gyventojai pasakoja, kad niekada nežino, ką ras išėję pro savo namų duris.

„Nežinau, ką pasakyti savo mažajai mergaitei“, – apgailestavo vienas jaunas tėvas.

„Priklausomybės problema pirmiausia yra bloga patiems vartotojams. Visų pirma turime investuoti į konsultavimą. Vietos gyventojai taip pat reikalauja humaniško sprendimo“, – tvirtino E. Rochette.

Vienas iš tokių sprendimų, teikiančių medicinines ir psichosocialines konsultacijas, yra šį pavasarį Briuselio vyriausybės pradėtas projektas SubLINK.

Ši pagalbos benamiams narkotikų vartotojams metro stotyse schema – tai viešojo transporto tinklo Stib, benamių labdaros organizacijos Samusocial ir trijų Briuselio organizacijų, padedančių narkotikų vartotojams, bendradarbiavimas: Diogènes“, „Lama“ ir „Transit“.

Pasak Rochette'o, pirmasis projekto etapas buvo sutelktas į Porte de Namur metro stotį ir buvo labai sėkmingas.

„SubLINK“ komandos taip pat padėjo 11 kitų metro ir dviejose geležinkelio stotyse. Nuo liepos 6 d. metro stotyse miegantiems benamiams taip pat buvo suteiktos viešbučio patalpos.

Tačiau šios priemonės nepatinka kai kuriems parlamento nariams, kurie reikalauja griežtesnių veiksmų prieš narkotikų vartotojus.

Tokias praktikas kritikuojantys parlamentarai teigė, kad naujosios erdvės narkotikų vartotojams „pasiųs signalą, kad narkotikai yra gerai ir kad mes Briuselyje imamės žingsnių legalizavimo link“.

Jis taip pat kritikavo planą įvesti „tolerancijos zoną“ 500 metrų aplink šias narkotikų erdves: „Tai prieštarauja federalinės vyriausybės planams įvesti momentines baudas narkotikų vartotojams, kad policija galėtų pati spręsti šias bylas.“

Centro dešiniųjų parlamento narė Bianca Debaets taip pat nesutiko, kad papildomos vartotojų erdvės sustabdytų narkotikų problemą.

Ji paragino imtis „prevencinių priemonių, kad būtų užkirstas kelias priklausomybei, suintensyvinti kovą su narkotikų prekeiviais ir suteikti daugiau pagalbos, lydinčios žmones į reabilitacijos įstaigas, kad jie galėtų susigrąžinti savo gyvenimo kontrolę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.