Lenkijos pareigūnas: „Wagner“ grupuotė yra didesnė už Lietuvos kariuomenę

Lenkijos tarnybos turi informacijos, kur yra „Wagner“ samdiniai, situacija stebima. Tai pirmadienį Lenkijos radijui pareiškė šalies vidaus reikalų ir administracijos viceministras Maciejus Wąsikas.

„Wagner“ kovotojai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Wagner“ kovotojai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-31 14:03

Pokalbio metu jis buvo paklaustas, ar Lenkijos tarnybos žino, kur yra į Baltarusiją atvykę „vagneriečiai“.

„Taip, Lenkijos tarnybos turi tokios informacijos. Mes stebime šį procesą. Jie turi specialiai jiems skirtą vietą centrinėje Baltarusijos dalyje, poligone, kuriame jie apsistojo ir turi savo pagrindinę stovyklą. Žinoma, jie pasirodo įvairiose vietose neva mokymų tikslais. Tiesą sakant, šie tikslai nėra gerai žinomi, tačiau Lenkijos tarnybos atidžiai stebi samdinių judėjimą Baltarusijoje“, – aiškino pareigūnas.

Jis taip pat pažymėjo, kad „vagneriečiai“ į Baltarusiją atvyko ne „atostogauti“.

„Jie ten yra kažkokiu tikslu. Žinoma, kyla klausimas, kam juos panaudos (Aliaksandras) Lukašenka kartu su (Vladimiru) Putinu ar be jo. Tai labai brangi paslauga. Jie nekariauja už minimalų atlyginimą. Jie kariauja už didelius pinigus. Taigi, tai brangiai atsieinanti formuotė“, – sakė M. Wąsikas. Jis pridūrė, kad „vagneriečių“ nereikėtų nuvertinti. „Jie buvo Sirijoje, Afrikoje, prie Bachmuto; tai nusikaltėliai be skrupulų, jie kariauja ir žudo dėl pinigų“, – pabrėžė viceministras.

Vidaus reikalų ir administracijos ministerijos vadovo pavaduotojas taip pat pakomentavo lenkų generolo Waldemaro Skrzypczako žodžius, kad „Lenkijai nėra ko bijoti dėl 100 „Wagner“ samdinių judėjimo link Suvalkų koridoriaus“.

„Jie nepavojingi, taip? Tai kodėl V.Putino žmonės perkasė kelius, kai jie važiavo į Maskvą. „Wagner“ grupuotė yra didesnė už Lietuvos kariuomenę. Jie atvyko į Baltarusiją kažkokiu tikslu. Ir jie per brangūs, kad padėtų nuimti derlių. Jie nepadės nuimti derliaus. A.Lukašenka nori juos panaudoti. Tai bus daugiau ar mažiau pavojingas scenarijus Lenkijai ir kitiems kaimynams. Mes nežinome, koks yra šis scenarijus, todėl turime itin atidžiai stebėti šį procesą“, – pabrėžė M. Wąsikas.

Pasak pareigūno, visuomenė nori ir turi žinoti, kokia yra Lenkijos saugumo būklė ir kokios grėsmės kyla. „Ji turi žinoti, kodėl kariuomenė padeda pasieniečiams saugoti rytinę sieną – todėl, kad gali būti provokacijų“, – pažymėjo jis.

„Esame atsakinga Vyriausybė, mes pasiruošę atremti provokacijas ir grėsmes rytiniame pasienyje“, – patikino viceministras.

„A.Lukašenka supranta tik šaltą, brutalią jėgą. Manau, kad reikia pagalvoti apie visišką Baltarusijos izoliaciją. Reikia apie tai pasikalbėti su mūsų draugais – su lietuviais, su latviais. Gali būti, kad uždarysime visas pasienio perėjas. Tikiuosi, kad mūsų kaimynai padarys tą patį“, – pareiškė M. Wąsikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.