Nustatė, iš kur atvyksta migrantai, bandantys kirsti Lenkijos sieną: Kremlius imasi senų triukų

„Balkan Investigative Reporting Network“ (BIRN) žurnalistų atliktas tyrimas rodo, kad situacija pasienyje su Baltarusija beveik nepasikeitė nuo migracijos krizės prieš dvejus metus. Migrantai iš Artimųjų Rytų ir toliau ten atvyksta, o šių metų pavasarį ir vasarą bandymų neteisėtai kirsti sieną skaičius siekė 100–150 per dieną.

 Migrantai Baltarusijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Migrantai Baltarusijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lenkijos siena su Baltarusija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lenkijos siena su Baltarusija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 3, 2023, 11:03 AM

Migracijos krizė Lenkijos pusėje oficialiai baigėsi 2021 m., kai Europos Sąjunga privertė užsienio vežėjus atšaukti skrydžius į Minską iš šalių, iš kurių vyko migrantai.

Tačiau kontrabanda ir migrantų srautas į Europą nesustojo. Tyrėjų teigimu, dėl to atsakingi Rusijos universitetai, kurie išduoda studentų vizas migrantams, leidžiančias jiems legaliai atvykti į šalį. Anksčiau tai darė Baltarusijos universitetai ir kelionių agentūros.

Tokios kelionės į Europą kaina vienam asmeniui prasideda nuo 3 500 JAV dolerių (beveik 3 200 eurų).

Nusileidus Maskvoje, atvykėlių jau laukia kontrabandininkas, kuris autobusiukų veža į Minską.

Tarp Rusijos ir Baltarusijos nėra pasienio kontrolės, tačiau abi sostines skiria daugiau kaip 700 km. Kelionė paprastai trunka nuo 10 iki 12 valandų ir kainuoja papildomus 700 dolerių (640 eurų).

Tačiau šias išlaidas gali pasidalyti tuo pačiu automobiliu keliaujantys migrantai, teigia žurnalistai.

Vietoje prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos laukia dar vienas kontrabandininkas, kuris nurodo vietą, per kur galima patekti į Lenkiją. Savo ruožtu Lenkijos pusėje laukia trečias kontrabandininkas, kuris veža migrantus į Vokietiją.

Problemos pasienyje

Kontrabandininkai žada migrantams lengvą perėjimą per Lenkijos ir Baltarusijos sieną ir gabenimą į Vokietiją, tačiau praktiškai tai užtrunka savaites ar net mėnesius.

Taip nutiko vyrui, vardu Darjanas, kurio likimą aprašo BIRN žurnalistai.

Jo atveju viskas klostėsi palyginti gerai, tačiau atvykus prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos prasidėjo bėdos. Vietoje jo laukė jaunuolis, kuris nežinojo, kur jiems toliau eiti. Taip jie dvi dienas klajojo palei sieną, kol susisiekė su kitu kontrabandininku, kuris nurodė jiems vietinį vyrą iš Baltarusijos, kuris juos padės prasmukti pro sieną.

Netoli sienos gyvenantis pagyvenęs vyras pasirodė su kopėčiomis, kuriomis jie perlipo į kitą pusę. Žurnalistai taip pat nurodo, kad gidai kartais išmontuoja geležinius stulpelius iš Lenkijos pusėje esančios pasienio tvoros, kad migrantai galėtų nesunkiai pereiti sieną.

Kontrabandininkų paslaugų atlikimą esą garantuoja neoficiali draudimo sistema. Pinigai kontrabandininkui bus sumokėti tik tada, kai „klientas“ pasieks Vokietiją.

Tai paprastai įrodo vaizdo įrašas, kuriame migrantas pareiškia, kad rado kelią į Vokietiją ir kad jam padėjo konkretus asmuo, kurio slapyvardį jis nurodo.

BIRN žurnalistai rašo, kad dažnai Vokietiją pasiekę migrantai būna tokie išsekę, kad nesugeba filmuojantiems gidams pasakyti daugiau nei kontrabandininko, iš kurio nusipirko kelionę į Europą, slapyvardį.

Pagalba Lenkijos pusėje už papildomą mokestį

Jei Lenkijos ir Baltarusijos pasieniečiai migrantus nustumia atgal, jie grįžta į Minską, kur jiems liepiama laukti signalo, kol atsiras kita galimybė kirsti sieną. Tuomet jie vėl keliauja link sienos.

Už didesnę kainą – nuo 5 000 JAV dolerių (daugiau nei 4500 eurų) įeina pagalba Lenkijos pusėje ir gabenimas į Vokietiją. Tokias paslaugas tiekia tiek ukrainiečiai, tiek kartvelai, tiek patys lenkai.

Lenkijos sienos apsaugos tarnyba praneša, kad pernai sulaikė 401 asmenį, padėjusį gabenti žmones arba organizavusį jų kontrabandą. Tikėtina, kad šiemet šis skaičius gerokai padidės. Vien per pirmąjį šių metų pusmetį pareigūnai sulaikė 352 asmenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.