Masinės muštynės Montgomerio prieplaukoje: talžė galvas kėdėmis, stumdė į vandenį, daužė gulinčius

Internete pasklidę vaizdo įrašai atskleidė, kaip kilo masinės muštynės Montgomerio (Alabamos valstija) upės krantinėje, įsiplieskus kilus ginčui tarp juodaodžių kruizinio laivo darbuotojų ir grupelės baltaodžių privačioje valtyje. 

Masinės muštynės Montgomerio (Alabamos valstija) krantinėje.<br>Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Masinės muštynės Montgomerio (Alabamos valstija) krantinėje.<br>Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 8, 2023, 9:25 PM

Keliuose vaizdo įrašuose iš skirtingų kampų užfiksuoti masinių muštynių, kurias galiausiai nutraukė policija Montgomerio upės krantinės parke, aspektai.

Viename vaizdo įraše užfiksuotas momentas, kai upės valčių keleiviai šūkauja darbuotojui, bandančiam nustumti pontoninę valtį, trukdančią jiems prisišvartuoti.

„Tas vyrukas baltais marškiniais... jis išlipo iš mūsų laivo, kad pats nueitų ten ir pajudintų tą juodą pontoninę valtį“, – sakė nežinoma moteris, kuri įrašė vaizdo klipą iš upės laivo „Harriott II“ denio.

„Tiems vaikinams, kurie ten pastatė valtį, buvo pasakyta jos ten nepalikti – ir jie vistiek ją ten paliko. Taigi jis ją tiesiog stumia, – kalbėdama už kadro pridūrė ji. – Perėmė reikalus į savo rankas. Man tai patinka.“

Nufilmuotoje medžiagoje matyti, kad laivo keleiviai, laukiantys prisišvartuoti, toliau šūkauja, kai ginčas ant pontono įkaista. Kitas vyras prieina pasikalbėti su darbuotoju, kol vienas iš vyriškių be viršutinių drabužių puola prie darbuotojo ir, atrodo, kad nori jį užpulti fiziškai. Tuomet darbuotojas dramatiškai iškelia kepurę į orą ir prasideda muštynės.

Praėjus kelioms sekundėms po to, kai jiedu pradeda grumtis, keli kiti vyrai be marškinėlių įsirėžia į darbininką ir parverčia jį ant žemės. Jie pradeda jį mušti ant žemės, tuomet įsitraukia daugiau žmonių, ir visa tai išsivysto į didžiules muštynes.

Konfliktas virsta masinėmis muštynėmis, kurių metu žmonės mėtomi į vandenį, kėdės daužomos per galvas, mušami net gulintys žmonės. Kovos pradžioje, kai vienas vyras mušasi su trimis kitais, matoma, kaip kažkas iššoka iš netoliese esančios valties, kad priplauktų ir prisijungtų.

Šeštadienį apie 19 val. vakaro policija buvo iškviesta kažkam pranešus apie neramumus upės pakrantėje. Buvo sulaikyti keli asmenys, jiems pateikti kaltinimai. Kol kas neskelbiamos jokios konflikte dalyvavusių asmenų pavardės.

Dešimtys liudininkų išsitraukė savo telefonus ir pradėjo šūkauti, kol muštynės tęsėsi. Vienu metu viena moteris gulėjo nukritusi ant grindų, kol vienas vyras stipriai trenkė kėde jai į galvą. Tuomet vyrą sulaikė įvykio vietoje buvę teisėsaugos pareigūnai, desperatiškai bandę suvaldyti visą situaciją.

Kitame incidento vaizdo įraše matyti, kaip grupė vyrų artėja prie kitos valtimi plaukiojančios grupės, o po to prasideda dar daugiau muštynių.

Vėliau socialiniuose tinkluose pasirodžiusioje nuotraukoje matyti, kad keli vyrai sėdi ant pontono surakinti antrankiais. Montgomerio miesto meras Stevenas L. Reedas sekmadienį paskelbė pareiškimą: „Teisingumas bus įvykdytas.“

Jis nurodė, kad iš pradžių buvo užpultas vyras iš valties, o jį užpuolę asmenys stos prieš teisingumo sistemą.

„Montgomerio policijos departamentas veikė greitai ir sulaikė kelis neatsargius asmenis už tai, kad jie užpuolė žmogų, kuris dirbo savo darbą“, – leidinys „Mirror“ cituoja miesto merą.

Nors atrodė, kad muštynės prasidėjo tarp didelės baltųjų ir didelės juodaodžių grupės, neaišku, ar muštynės kilo dėl rasinių priežasčių.

Montgomerio miestas Alabamoje buvo JAV rasinės istorijos centre. Čia buvo suimta Rosa Parks, kuri tuomet būdama 42-ejų metų amžiaus, atsisakė paklusti autobuso vairuotojo įsakymui užleisti sėdimą vietą baltajam keleiviui. Dėl to prasidėjo Montgomerio autobusų boikotas, laikomas esminiu kovos už pilietines teises momentu.

Didelė dalis žmonių, protestuojančių prieš segregaciją, boikotavo viešąjį transportą. Autobusų kompanijos dėl šios akcijos patyrė didelių nuostolių.

R.Parks atviras nepaklusnumas tapo svarbiu modernaus Pilietinių teisių judėjimo simboliu, o R.Parks tapo tarptautine pasipriešinimo rasinei segregacijai ikona. Ji bendradarbiavo su pilietinių teisių lyderiu Martinu Lutheriu Kingu. Aktyvistė padėjo jam tapti nacionalinio lygio reikšminga pilietinių teisių judėjimo figūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.