Iranas iš kalėjimo paleido penkis JAV piliečius ir skyrė jiems namų areštą

Iranas iš kalėjimo Teherane paleido penkis čia kalintus JAV piliečius ir skyrė jiems namų areštą. Tai Vašingtone patvirtino JAV Nacionalinė saugumo taryba.

Irano vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Irano vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2023, 12:16 PM

Prieš tai apie paleidimą paskelbė vieno kalintojo šeimai atstovaujantis advokatas. JAV vyriausybė kalbėjo apie „drąsinantį žingsnį“. Tačiau esą dar laukia sunkios derybos, kad penketas galėtų grįžti namo.

Iranas dėl kaltinimų šnipinėjimu ar kitų nusižengimų nacionaliniam saugumui vis įkalina užsieniečius. Žmogaus teisių aktyvistai dažnai už uždarų durų vykstančius procesus kritikuoja kaip nesąžiningus. Islamo Respublika taip pat kaltinama laikanti užsieniečius įkaitais.

Tarp žinomiausių JAV kalinių Irane yra verslininkas Siamakas Namasis, turintis abiejų šalių pilietybę. Jis 2015 m. buvo įkalintas su savo tėvu ir tada dėl šnipinėjimo nuteistas 10 metų laisvės atėmimo bausme. Bgheras Namasis 2022 m. po susitarimo su JAV atgavo laisvę.

2018 m. buvo sulaikyti aplinkosaugininkas Moradas Tahbas bei verslininkas Emadas Shargis. Kitų iš kalėjimo paleistų JAV pasą turinčių asmenų tapatybė nežinoma. Pasak vyriausybės, jie nenori, kad jų pavardės būtų viešinamos.

Vyriausybė Teherane, anot žiniasklaidos, mainais už amerikiečių paleidimą reikalaus įšaldyto Irano turto. Pasak naujienų agentūros „Tasnim“, tai 6 mlrd. JAV dolerių (5,46 mlrd. eurų), kuriuos dėl tarptautinių sankcijų blokavo Pietų Korėja. Taip pat turėtų laisvę atgauti ir JAV kalinami iraniečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.