Kremlius nusitaikė į interneto milžinę „Yandex“: analitikai įspėja dėl pagrindinio Rusijos tikslo

Rusijos interneto bendrovė „Yandex“ tikriausiai bandė balansuoti tarp Kremliaus ir užsienio valdymo institucijų, tačiau dabar, atrodo, pralaimi kovą Kremliui, savo naujausiame atnaujintame pranešime teigia Karo studijų institutas (ISW).

Rusijos interneto bendrovė „Yandex“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos interneto bendrovė „Yandex“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-11 08:54, atnaujinta 2023-08-11 09:08

Panašu, kad Kremlius verčia „Yandex“ parduoti tarptautines patronuojamąsias įmones, įskaitant pavežėjų paslaugą „Yango Israel“, arba nuo jų atsiriboti, kad būtų laikomasi griežtų Rusijos duomenų atskleidimo įstatymų, pagal kuriuos „Yandex“ Rusijos federalinei saugumo tarnybai (FSB) turi pateikti visus naudotojų duomenis, o ne tik Rusijoje esančių naudotojų duomenis.

Rusijos vyriausybė jau anksčiau yra skyrusi „Yandex“ baudą už šio įstatymo nesilaikymą, nepaisant „Yandex“ pareiškimų, kad ji negali pateikti prašomų duomenų.

Už tai, kad „Yandex“ nesilaikė Rusijos cenzūros įstatymų, buvo nubaustas ir bendrovės generalinis direktorius Artiomas Savinovskis, tikriausiai Rusijos vyriausybei bandant priversti „Yandex“ laikytis Rusijos cenzūros įstatymų ne tik Rusijoje, bet ir visame pasaulyje, kas pakenktų jos pasaulinei veiklai ir vartotojų bazei.

Kai kurie Rusijos vidaus šaltiniai spėliojo, kad interneto milžinės korporatyvinės plėtros patarėjas Aleksejus Kudrinas bandė paversti „Yandex“ nacionaline privačia bendrove, kurią kontroliuotų asmeninis Rusijos prezidento Vladimiro Putino bankininkas Jurijus Kovalčiukas.

Rugpjūčio 10 d. „Yandex“ įkūrėjas ir buvęs generalinis direktorius Arkadijus Voložas viešai pasmerkė invaziją į Ukrainą, o kai kurie Rusijos vidaus šaltiniai spėliojo, kad toks A.Voložo pareiškimas buvo „balta vėliava“ (pasidavimas – red.), rodanti, jog jis sutiko, kad Kremlius tikriausiai tęs savo bandymus oficialiai nacionalizuoti bendrovę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.