Lenkija surengs referendumą dėl ES planuojamos prieglobsčio politikos reformos

Lenkija leis savo piliečiams pareikšti nuomonę dėl planuojamų Europos Sąjungos (ES) prieglobsčio politikos reformų, įskaitant tai, ar valstybės narės privalo priimti joms skirtą kvotą migrantų, kam Varšuva aršiai priešinosi.

Mateuszas Morawieckis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mateuszas Morawieckis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2023, 1:53 PM

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis apie tai paskelbė sekmadienį vaizdo klipe, jis sakė, kad piliečių bus klausiama, ar jie „palaiko tūkstančių nelegalių imigrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos priėmimą pagal Europos biurokratų primestą privalomo priėmimo mechanizmą“.

Vis dėlto referendumo, rengiamo spalio 15-ąją, tą pačią dieną kaip ir Lenkijos parlamento rinkimai, rezultatai neturės įtakos ES reformų planams.

Dauguma ES vidaus reikalų ministrų birželio 8 d. balsavo už visapusiškas prieglobsčio sistemos reformas. Pagal šiuos planus migrantų iš kai kurių šalių prieglobsčio prašymai prie ES išorės sienų turės būti išnagrinėti per 12 savaičių. Kompromisas taip pat numato, kad pabėgėlių priėmimas nebebus savanoriškas, o privalomas. Šalys, kurios nenori priimti pabėgėlių, privalės mokėti kompensacijas.

Nuo 2015 m. Lenkiją valdanti „Teisės ir teisingumo“ partija kartu su Vengrija griežtai prieštarauja šiems planams ir reikalauja, kad kiekviena valstybė narė pati nuspręstų, kaip paremti ypač daug migrantų priimančias ES šalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?