Elitiniams čečėnų specialiųjų pajėgų kovotojams pavesta prižiūrėti okupuotą branduolinį Ukrainos miestą

„Al Jazeera“, remdamasi interviu su iš miesto pabėgusiais inžinieriais ir likusiais gyventojais, pranešė, kad okupuotame Ukrainos branduoliniame mieste Enerhodare kaip policijos pajėgos dislokuotas elitinis čečėnų karinis dalinys „Achmat“.

„Achmat“ kovotojai.<br>Twitter nuotr.
„Achmat“ kovotojai.<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 15, 2023, 11:48 AM

Rusijos pajėgos užėmė Enerhodarą, kuriame yra Zaporožės atominė elektrinė, pirmosiomis 2022 m. vasario mėn. invazijos į Ukrainą dienomis.

„Al Jazeera“ praneša, kad Čečėnijos lyderiui Ramzanui Kadyrovui lojali specialiųjų pajėgų kuopa „Achmat“ policijos funkcijas Enerhodare vykdo ištisas savaites pamainomis, patruliuodama mieste Rusijoje pagamintais visureigiais UAZ „Patriot“.

Čečėnų kovotojai, kurie sudaro penktadalį Enerhodare esančių okupacinių pajėgų, turi „aukštesnį statusą“ ir „profesiniu ar socialiniu požiūriu nesusiduria“ su kitais Rusijos kariais.

„Čečėnai visada būna vieni, jie yra elitas, savotiška aukštesnė kasta“, – sakė vienas iš dviejų anoniminių inžinierių, gegužės pabaigoje pabėgusių iš Enerhodaro.

Pranešama, kad „Achmat“ pajėgų kariai tikrina gyventojų išmaniuosius telefonus, siekdami išsiaiškinti, ar jie aukojo Ukrainos kariuomenei, klausinėja apie Ukrainos ginkluotosiose pajėgose tarnaujančius giminaičius, apžiūri automobilius ir tikrina jų pilietybę.

„Jei žmogus turi Rusijos pasą, viskas gerai, geras darbas, ačiū, iki pasimatymo. Jei pasas ukrainietiškas – gyventojo namuose viską tenka apversti aukštyn kojomis“, – sakė vienas iš inžinierių.

„Al Jazeera“ pažymi, kad „Achmat“ kareiviai, atrodo, nedalyvauja priimant sprendimus Zaporožės atominėje elektrinėje ar kankinant Enerhodaro gyventojus.

Pasak iš miesto pabėgusių inžinierių, kankinimus ir tardymus Enerhodare „dažniausiai“ vykdo Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) agentai, slavų kilmės Nacionalinės gvardijos pareigūnai ir kolaborantinės policijos pareigūnai.

Likę Enerhodaro gyventojai, kurių, apytikriais skaičiavimais, liko mažiau nei pusė prieš karą buvusių 51 tūkst. gyventojų, pašaipiai vadina čečėnų dalinį „Ahmado arbata“, turėdami omenyje rusakalbiame pasaulyje populiarų britų arbatos prekės ženklą.

Leidinys teigė, kad „Achmat“ Enerhodare dislokuota bent nuo sausio mėnesio, ir citavo patikrintą vaizdo įrašą, gautą iš Ukrainos teisėsaugos agentūros, ir valstybinės žiniasklaidos pranešimą, kuriame vaizduojami kovotojai.

Įtariama, kad bent vienas „Achmat“ karys – retas ne čečėnų tautybės asmuo – pernai dalyvavo sumušant ir kastruojant ukrainiečių karį. Jis neigė su tuo susijęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.