Atskleidė „Wagner“ verbavimą jau antroje NATO šalyje: meta tinklus ir ant kaimynės

Dar viena NATO šalis prisijungė prie Lenkijos ir apkaltino Kremliaus finansuojamą „Wagner“ grupuotę bandymu jos teritorijoje verbuoti samdinius.

Latvija ir „Wagner“.<br>lrytas.lt koliažas.
Latvija ir „Wagner“.<br>lrytas.lt koliažas.
„Wagner“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Wagner“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Wagner“.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
„Wagner“.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
„Wagner“.<br>lrytas.lt koliažas.
„Wagner“.<br>lrytas.lt koliažas.
Iš mėsmalės Ukrainoje ištrūkęs buvęs „Wagner“ grupuotės samdinys teigė, kad antrą kartą kariauti nenorėtų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Iš mėsmalės Ukrainoje ištrūkęs buvęs „Wagner“ grupuotės samdinys teigė, kad antrą kartą kariauti nenorėtų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 17, 2023, 8:42 AM, atnaujinta Aug 17, 2023, 8:43 AM

Latvijos valstybės saugumo tarnyba (VDD) „Newsweek“ pranešė, kad „Wagner“ Latvijoje pradėjo verbavimą, ir teigė, kad socialiniuose tinkluose pastebėjo „tiesioginius ir netiesioginius kvietimus“ gyventojams prisijungti prie sukarintos grupuotės.

Tai įvyko kitą dieną po to, kai Lenkijos valdžios institucijos sulaikė du Rusijos piliečius, kurie kaltinami skleidę „propagandą“, susijusią su „Wagner“ samdinių būriu. Lenkija neseniai išreiškė susirūpinimą dėl galimų šios grupės provokacijų, kuri yra įsikūrusi kaimyninėje Baltarusijoje nuo J.Prigožino birželio 24 d. nutraukto maišto pabaigos.

Praėjusią savaitę Lenkijos žiniasklaida pranešė, kad Varšuvoje ir Krokuvoje buvo platinami lipdukai su „Wagner“ logotipu, ant kurių anglų kalba buvo parašyta: „Mes esame čia – prisijunkite prie mūsų“.

Pranešama, kad lipdukuose buvo pavaizduoti QR kodai, nukreipiantys į Rusijos svetainę apie sukarintą grupuotę.

NATO narės Lenkija, Lietuva ir Latvija sustiprino sienų apsaugą po to, kai „Wagner“ persikėlė į Baltarusiją.

„VDD neaptiko „Wagner“ verbavimo lipdukų, panašių į tuos, kurie buvo aptikti Lenkijoje, ar kitos „Wagner“ grupės propagandinės medžiagos Latvijos viešosiose erdvėse“, – teigė slaptoji tarnyba.

Portalas „Delfi“ pranešė, kad Latvijos piliečiams ir asmenims, neturintiems pilietybės, draudžiama tarnauti šalies nacionaliniam saugumui grėsmę keliančiose ginkluotosiose pajėgose ar kitos valstybės karinėje organizacijoje, o už tai gresia iki ketverių metų laisvės atėmimo bausmė.

Kai kurie „Wagner“ samdiniai, dalyvavę birželio 24 d. ginkluotame J.Prigožino sukilime Rusijoje, persikėlė į Baltarusiją pagal Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos sudarytą susitarimą. Anksčiau rugpjūtį jis pareiškė, kad Minsko ginkluotosios pajėgos naudojasi „Wagner“ nariais, kad „perduotų patirtį“ Baltarusijos kariams.

„Wagner“ grupuotės vadas J.Prigožinas viešumoje nesirodė nuo nepavykusio maišto pabaigos, kai išvyko iš Rusijos pietinio Rostovo prie Dono miesto.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ tuomet paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip jis išvyksta automobiliu. Baltarusijos vadovas sakė, kad jis susitarė su „Wagner“ bosu dėl deeskalacijos, siūlydamas jam ir jo kovotojams „absoliučiai pelningą ir priimtiną situacijos sprendimo variantą su saugumo garantijomis“.

„Wagner“ grupuotė atliko lemiamą vaidmenį Rusijai siekiant užimti Ukrainos pramoninį Bachmuto miestą Donecko srityje.

Parengta pagal „Newsweek“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.