Pažadai ir liko pažadais: O. Scholzo vyriausybė neįsipareigojo gynybai skirti 2 proc. BVP

Trečiadienį Vokietijos vyriausybė paskutinę minutę atsisakė teisiškai įsipareigoti laikytis NATO tikslo kasmet gynybai skirti 2 proc. BVP, praneša „Reuters“.

 O. Scholzas.<br> Imago images/Scanpix nuotr.
 O. Scholzas.<br> Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2023, 5:17 PM

Vyriausybės pareigūnas naujienų agentūrai sakė, kad išlyga dėl įsipareigojimo laikytis šio tikslo buvo skubiai išbraukta iš finansų ministro Kristiano Lindnerio parengto naujo biudžeto finansavimo įstatymo projekto prieš pat ministrų kabinetui perduodant jį parlamentui.

Vietoj to vyriausybė įsipareigoja per penkerius metus vidutiniškai pasiekti 2 proc. tikslą, kaip jau numatyta neseniai paskelbtoje Nacionalinio saugumo strategijoje.

Vyriausybės atstovas spaudai atsisakė agentūrai „Reuters“ komentuoti įstatymo projekto detales.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą kancleris Olafas Scholzas paskelbė Zeitenwende (liet. lūžio tašką) – naują aušrą Vokietijos saugumo politikoje.

„Nuo šiol kasmet į savo gynybą investuosime daugiau nei 2 proc. bendrojo vidaus produkto“, – 2022 m. vasarį sakė O. Scholzas. Šį pažadą jis atnaujino po praėjusį mėnesį Vilniuje vykusio NATO aukščiausiojo lygio susitikimo.

Daugelį metų Vokietija buvo kritikuojama NATO partnerių, ypač Jungtinių Valstijų, už tai, kad nesilaiko NATO reikalavimo dėl išlaidų gynybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.