Aiškinamasi, kur mįslingai dingo Kremliaus generolas: „Kai kuriais atvejais nusikaltėlis gali išnykti visiems laikams...“

Po birželį organizuoto ir nepavykusio „Wagner“ maišto, kuriam vadovavo Jevgenijus Prigožinas, iš viešos erdvės dingo rusų pajėgoms Ukrainoje vadovavęs generolas Sergejus Surovikinas.

S. Surovikinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
S. Surovikinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
S. Surovikinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S. Surovikinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S. Surovikinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S. Surovikinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 20, 2023, 11:24 AM

Rusų generolas, taip pat žinomas kaip „Armagedono generolas“, pravardę užsitarnavo dėl agresyvių karinių taktikų, kurios buvo pritaikytos Čečėnijoje ir Sirijoje. Kai Maskva perdavė jam Rusijos kariuomenės vadovavimą, tikėta, kad šis generolas – nauja Kremliuje kylanti žvaigždė.

Tačiau gana greitai vyras neteko savo pareigų, jį pakeitė Valerijus Gerasimovas. Tai galėjo būti jo nusivylimo „sistema“ ir nuopuolio pradžia, kuris baigėsi nušalinimu iš pareigų. Negana to, pasklido pranešimai, kad jis žinojo apie J.Prigožino planuojamą maištą.

Dabar kai kurie Rusijos karo tinklaraštininkai ir žiniasklaidos priemonės nustatė, kur jis yra ir kas su juo vyksta.

Vėlų sekmadienį, rugpjūčio 13 d., „Telegram“ žinutėje tinklaraštis VChK-OGPU, kuris yra glaudžiai susijęs su Rusijos saugumu, nurodė kelis šaltinius, patvirtinančius, kad S.Surovikinas laikomas viename iš savo butų, jam pritaikytas savotiškas namų areštas.

Tinklaraštyje taip pat rašoma, kad jam leidžiama turėti svečių ar lankytojų, įskaitant kelis buvusius jo darbuotojus. Vienas iš jų – generolas Olegas Palgujevas, anksčiau dirbęs S.Surovikino adjutantu.

Nors atrodo, kad apie jokį oficialų tyrimą dėl generolo nebuvo paskelbta, tinklaraštyje teigiama, kad jis buvo laikomas kalėjime beveik du mėnesius ir buvo priverstas atsakinėti į nepatogius klausimus.

Panašu, jog jam ir jo giminaičiams buvo įsakyta laikytis visiško tylos režimo, kad S.Surovikinas ir jo veiksmai būtų greitai pamiršti.

„Kuo vėliau tai įvyks, kuo labiau atvės, tuo geriau. Be to, šis asmuo nėra S.Šoigu“, – tinklaraštyje cituotas neįvardytas šaltinis.

VČK-OGPU komentavo, kad akivaizdu, jog S.Surovikino likimas yra Vladimiro Putino rankose.

S.Surovikino bylą priminė Rusijos parlamento narys bei buvęs generolas leitenantas Viktoras Sobolevas.

Trečiadienį, rugpjūčio 9 d., interviu su „News.ru“ metu, V.Sobolevas patvirtino, kad S.Surovikinas buvo nušalintas nuo pareigų, tačiau užsiminė, kad jis gali būti grąžintas į pareigas, jei nebus nustatyta, kad jis padarė rimtų nusižengimų.

Kremliaus atstovai, paklausti apie S.Surovikino buvimo vietą ar pranešimus apie jo dalyvavimą „Wagner“ maište, tokius klausimus vadina tik spekuliacijomis ir įtarimais, kurie yra tiriami.

VChK-OGPU tinklaraštyje rašoma, kad šis veiksmas labai primena tai, kas nutiko keliems čečėnų generolams, patekusiems į Ramzano Kadyrovo nemalonę dėl nesėkmingų rezultatų arba įtarimų nelojalumu. Po griežtų tardymų tokie asmenys buvo izoliuojami tiek laiko, kiek reikėdavo, iki kol R.Kadyrovas juos prisimindavo.

Toks ištrėmimas gali trukti mėnesius ar net ilgiau, kai asmuo staiga vėl sugrįžta į televizijos ekranus. Tačiau tinklaraštis savo pamąstymus pabaigė pesimistine nata, teigdami, kad „kai kuriais atvejais nusikaltėlis gali išnykti visiems laikams...“.

Parengta pagal „KyivPost“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.