Po J. Prigožino lėktuvo katastrofos – nežinomybė: apžvalgininkai kelia skirtingas versijas

Į šiaurės vakarus nuo Maskvos sudužus privačiam lėktuvui su 10 keleivių, Rusijos institucijų ir tinklaraštininkų duomenimis, žuvo ir samdinių grupuotės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas.

Po lėktuvo katastrofos – nežinomybė.<br>Lrytas.lt koliažas.
Po lėktuvo katastrofos – nežinomybė.<br>Lrytas.lt koliažas.
Po lėktuvo katastrofos – nežinomybė.<br> AP/Scanpix nuotr.
Po lėktuvo katastrofos – nežinomybė.<br> AP/Scanpix nuotr.
 J. Prigožinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 J. Prigožinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 23, 2023, 10:14 PM, atnaujinta Aug 23, 2023, 11:48 PM

Apie J. Prigožino mirtį pranešė tiek Rusijos pareigūnai, tiek su „Wagner“ susiję „Telegram“ kanalai, tačiau po pasirodžiusių naujienų pasipylė daugybė informacijos ir gandų, o apžvalgininkai ir internautai pradėjo kelti versijas, kas galėjo iš tikrųjų įvyko Rusijos padangėje.

Visų pirma, abejonės sukėlė vakar pasirodęs vaizdo įrašas, kuriame J. Prigožinas rėžė kalbą Afrikoje. Internautai suabejojo ar tikrai rusas spėjo grįžti į tėvynę.

Vis dėlto Rusijos žurnalistas Andrejus Zacharovas pranešė, kad J. Prigožinas grįžo šiandien į Rusiją, o kartu su juo buvo visas „Wagner“ štabas.

Vėliau, stebėtojai atkreipė dėmesį, kad tuo metu danguje skrido ir kitas J. Prigožino lėktuvas „Legacy 650“. Skelbiama, kad jis jau sėkmingai nusileido Maskvoje.

Tas pats A. Zacharovas rašė, kad būtų tikras „stebuklas, jei jis atsidurė kitame lėktuve“, tačiau tokia žinia nepasirodė.

Kiti apžvalgininkai pastebėjo, kad pats „Wagner“ bosas galbūt pats į orlaivį ir neįlipo.

Stebėtojai taip pat svarsto, kad toks lėktuvo susprogdinimas galėtų būti patogus būdas J. Prigožinui pabėgti iš Rusijos politinės scenos ir atsikratyti „vaikštančio numirėlio“ etiketės.

Tokią prabangą, pasak komentatorių, karo vadui galėjo suteikti ir Vladimiras Putinas už praeities „nuopelnus“ tiek Afrikoje, tiek kovoje dėl Bachmuto.

Žinoma, neatmetamas ir V. Putino keršto scenarijus. Iš vaizdo medžiagos ir praneštų 2 sprogimų, spėjama, kad tai galėjo būti Kremliaus šeimininko užsakyta operacija. Svarstomos tiek Rusijos oro gynybos raketos, tiek sprogmens lėktuve galimybės.

Mįslingumo suteikė ir tai, kad avarija įvyko tą pačią dieną, kai, kaip pranešama, iš karinių oro pajėgų vado pareigų buvo atleistas aukšto rango Rusijos generolas Sergejus Surovikinas.

Pasak „Sky News“, pats V. Putinas, tuo metu, kai prie Maskvos privatus lėktuvas patyrė katastrofą, Rusijos prezidentas Valdimiras Putinas buvo koncerte.

Faktas tas, kad J. Prigožino likimas lieka neaiškus. Vieni „Telegram“ kanalai, remdamiesi anoniminiais šaltiniais, praneša, kad jis tikrai buvo sudužusiame lėktuve, tačiau kiti rusų kanalai skelbia, kad tebėra neaišku, ar karo nusikaltėlis žuvo, ar liko gyvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.