V. Zelenskis apie J. Prigožino lėktuvo katastrofą: „Visi supranta, kas yra susijęs“

Kelių valstybių pareigūnai sureagavo į pranešimus apie trečiadienį vakare įvykusią keleivinio lėktuvo katastrofą Rusijos Tverės srityje, kuri nusinešė 10 žmonių gyvybes, įskaitant „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino.

V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
J.Prigožino lėktuvo katastrofa. <br>Lrytas.lt koliažas.
J.Prigožino lėktuvo katastrofa. <br>Lrytas.lt koliažas.
J.Prigožino lėktuvo katastrofa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Prigožino lėktuvo katastrofa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 24, 2023, 12:58 PM, atnaujinta Aug 24, 2023, 5:28 PM

Prancūzijos pareigūnai

Prancūzija ketvirtadienį pareiškė, kad esama „pagrįstų abejonių“ dėl lėktuvo katastrofos, per kurią galimai žuvo Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ vadeiva, aplinkybių.

„Kol kas neturime žinių apie šios avarijos aplinkybes. Galime turėti pagrįstų abejonių“, – televizijos kanalui „France 2“ sakė vyriausybės atstovas Olivieris Veranas.

Paklaustas apie JAV prezidento Joe Bideno išsakytą teiginį, kad Rusijoje mažai kas vyksta, už ko nestovi šios šalies prezidentas Vladimiras Putinas, O. Veranas sutiko, kad „paprastai tai yra tiesa, kurią galima nustatyti“.

J. Prigožinas, anot Prancūzijos vyriausybės atstovo, buvo „žmogus, kuris atlikdavo Putino nešvarius darbus. Jo veiksmai yra neatsiejami nuo Putino, kuris buvo įgaliojęs jį vykdyti pažeidimus vadovaujant „Wagner“, politikos“.

„Prigožinas po savęs palieka masines kapavietes. Jis po savęs palieka netvarką didelėje pasaulio dalyje, galvoje turiu Afriką, Ukrainą ir pačią Rusiją“, – pridūrė O. Veranas.

S. Cichanouskaja: J. Prigožino nieks nepasiges

Tuo metu Baltarusijos opozicijos lyderė tremtyje Svetlana Cichanouskaja trečiadienį pareiškė, kad nė vienas baltarusis nepasiges samdinių grupuotės „Wagner“ vado.

„Nusikaltėlio Prigožino Baltarusijoje niekas nepasiges. Jis buvo žudikas ir tik taip turėtų būti prisimenamas. Galbūt jo mirtis sužlugdys „Wagner“ planus būti Baltarusijoje ir taip sumažins grėsmę mūsų tautai ir kaimynams“, – socialiniame tinkle pareiškė S. Cichanouskaja.

A. Duda: „Tai niekam nekelia nuostabos“

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, kalbėdamas apie tariamą J. Prigožino žūtį, pareiškė, kad jo nenustebino ši žinia. Kaip skelbia naujienų agentūra PAP, tai pareiškė prezidento kanceliarijos vadovas Pawelas Szrotas.

„Kad ir kas nutiko vakar, tai niekam nekelia nuostabos. Nesistebi ir prezidentas“, – privačiam transliuotojui „RMF FM“ sakė P. Szrotas. Jis pridūrė, kad „praėjus dviem mėnesiams po to, kai Prigožinas metė iššūkį Vladimirui Putinui, jis žuvo per mįslingą lėktuvo avariją“.

„Kad ir kaip vertintumėte įvykius Rusijos padangėse, Prigožinas ir jo bendražygiai nebuvo nekalti angelai – jie buvo nusikaltėliai“, – kalbėjo P. Szrotas. Jis teigė esąs tikras, kad rusai dėl katastrofos gali apkaltinti Ukrainą.

P. Szrotas nurodė, kad A. Duda nuolat palaiko ryšį su Lenkijos saugumo tarnybomis ir karine vadovybe.

V. Zelenskis: „Visi supranta, kas yra susijęs“

Ukrainos prezidento V. Zelenskio patarėjas atsakė kiek nuspėjamai, apkaltindamas prezidentą V. Putiną prisidėjus prie praneštos J. Prigožino mirties. 

„Akivaizdu, kad V. Putinas niekam neatleidžia savo beatodairiško teroro... demonstratyvus J. Prigožino ir „Wagner“ vadovybės pašalinimas praėjus dviem mėnesiams po bandymo įvykdyti perversmą yra V. Putino signalas Rusijos elitui prieš 2024 m. rinkimus,“ – teigė jis.

V. Zelenskis vėliau pakomentavo avariją, teigdamas, kad Ukraina neturi nieko bendra su aviakatastrofa, per kurią galimai žuvo Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas

„Neturime nieko bendra su šia situacija. Bet, manau, visi supranta, kas yra susijęs“, – spaudos konferencijoje tvirtino V. Zelenskis.

Kremlius ir Gynybos ministerija kol kas nekomentavo šio įvykio.

Trumpai trukęs J. Prigožino ir jo samdinių maištas laikomas didžiausiu iššūkiu Rusijos prezidento Vladimiro Putino valdžiai nuo pat jo atėjimo į valdžią. Nuo to laiko „Wagner“ ir J. Prigožino likimą gaubė nežinomybė. Dalis samdinių persikėlė į Baltarusiją, o pats J. Prigožinas dar šį pirmadienį paskelbė vaizdo įrašą, iš kurio galima suprasti, kad lankėsi Afrikoje, kur esą „dirba“, ketindamas ją „išlaisvinti“.

Kaip jau skelbta, trečiadienį Rusijos Tverės srityje sudužo J. Prigožinui priklausantis privatus lėktuvas „Embraer Legacy 600“. Teigiama, kad žuvo visi 10 juo skridusių žmonių. Į keleivių sąrašą buvo įtrauktas ir J. Prigožinas.

ES kol kas nenori komentuoti galimos J. Prigožino žūties

Europos Komisija (ES) kol kas nenori komentuoti spėjamos rusų samdinių vadeivos Jevgenijaus Prigožino žūties. Matėme pranešimus apie lėktuvo sudužimą, tačiau informaciją labai sunku patikrinti, ketvirtadienį sakė užsienio reikalų tarnybos atstovas. „Vargu, ar kas nors, kas šiomis dienomis sklinda iš Rusijos, yra patikima“, – pridūrė jis.

Atstovas nenorėjo kalbėti ir apie galimus pastarųjų įvykių politinius padarinius. „Šiuo metu tai būtų tik spėlionės“, – teigė jis. Tačiau esą žinoma, kad J. Prigožino samdinių grupuotė „Wagner“ pastaruoju metu veikė daugelyje krizės regionų visame pasaulyje ir darė ten neigiamą įtaką.

Kaip pavyzdžius atstovas paminėjo Ukrainą, taip pat Siriją, Libiją ir kitas Afrikos šalis, kur „Wagner“ pažeidinėjo žmogaus teises ir tarptautinę teisę. „Tikimės, kad šie neigiami „Wagner“ veiksmų padariniai pasaulyje liausis“, – kalbėjo atstovas. Vis dėlto, pasak jo, visi žino, kad tai susiję ne tik su „Wagner“ grupuotės lyderio vardu. „Mums žinoma, kaip organizuota „Wagner“ grupė, kaip ji buvo susijusi su Kremliumi ir buvo jo kontroliuojama bei finansuojama“, – tęsė atstovas. Tai esą sudėtinga tema.

Teigiama, kad J. Prigožinas žuvo trečiadienį Rusijoje sudužus lėktuvui. Tačiau oficialaus to patvirtinimo ar vienareikšmiškų jo žūties įrodymų kol kas nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.