Jungtinės Tautos įspėja: Sudane gresia humanitarinė katastrofa

Jei kova dėl valdžios Sudane greitai nesibaigs, visai šaliai gresia būti sunaikintai karo ir bado, įspėjo JT skubios pagalbos koordinatorius Martinas Griffithsas. Tačiau konfliktas esą gali paveikti ne tik Sudaną. „Ilgas konfliktas Sudane visą regioną gali įstumti į humanitarinę katastrofą“, – pažymėjo M. Griffithsas.

 Vaikai Sudane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Vaikai Sudane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 25, 2023, 5:40 PM

Teikti humanitarinę pagalbą trukdo biurokratinės kliūtys, Ženevoje kalbėjo JT humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (OCHA) atstovas. Tačiau, anot jo, trūksta ir pinigų. Iš prašomos Sudanui paaukoti 2,6 mlrd. dolerių (2,4 mlrd. eurų) sumos gauta tik 26 proc. „Raginame šalis donores skubiai skirti pažadėtas lėšas“, – sakė atstovas.

Mūšiai Sudane plečiasi iš sostinės Chartumo ir Darfūro regiono į kitas šalies dalis. Maisto ir kitos pagalbos sandėliai plėšiami. Humanitariniai gelbėtojai esą dėl besitęsiančių susirėmimų daugelio pagalbos reikalingų žmonių negali pasiekti. Plinta ligos.

„Šimtai tūkstančių vaikų badmiriauja ir gali mirti, jei nesulauks pagalbos“, – kalbėjo M. Griffithsas. Be to, esą yra nerimą keliančių pranešimų, kad vaikai naudojami mūšiuose.

JT duomenimis, šalyje pabėgėliais yra daugiau kaip 3 mln. žmonių, beveik milijonas pasitraukė į kaimynines šalis. Šioms tampa vis sunkiau priimti pabėgėlius.

Balandžio viduryje Sudane prasiveržė ilgai rusenusi kova dėl valdžios tarp prezidento ir viceprezidento. Šalies kariuomenė kovoja su buvusio viceprezidento Mohammedo Hamdano Daglo RSF pajėgomis. Prezidentas Abdelas Fattahas al-Burhanas ir M. H. Daglas 2019 m. dar kartu užbaigė ilgamečio diktatoriaus Omaro al Bashiro valdymą. Tačiau žadėtą perėjimą prie demokratijos abu jie vilkino.

Visos tarpininkavimo pastangos konflikte iki šiol žlugo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.