A. Lukašenka atskleidė pokalbio detales su J. Prigožinu po žygio į Maskvą: perspėjo du kartus

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka sakė, kad du kartus įspėjo samdinių grupuotės „Wagner“ vadovą Jevgenijų Prigožiną saugotis pasikėsinimų į jo gyvybę, praneša CNN.

A. Lukašenka pareiškė du kartus įspėjęs J. Prigožiną pasisaugoti dėl savo gyvybės.<br>Reuters/AFP/ZUMA Press/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
A. Lukašenka pareiškė du kartus įspėjęs J. Prigožiną pasisaugoti dėl savo gyvybės.<br>Reuters/AFP/ZUMA Press/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
J. Prigožino pagerbimas Rusijoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
J. Prigožino pagerbimas Rusijoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
J.Prigožinas ir jo artimiausi bendražygiai i<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Prigožinas ir jo artimiausi bendražygiai i<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 26, 2023, 10:42 AM, atnaujinta Aug 26, 2023, 11:16 AM

„Pirmą kartą tai buvo, kai aš jam paskambinau, o derybos (vyko) tuo metu, kai jie žygiavo į Maskvą“, – sakė A.Lukašenka žurnalistams komentaruose, kuriuos penktadienį perdavė Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

„Aš jam pasakiau: „Jevgenijau, ar supranti, kad pasmerksi savo tautą ir pats žūsi? Jis buvo ką tik grįžęs iš fronto. Impulsyviai jis pasakė: „Tada žūsiu, velniop!“ – pasakojo A.Lukašenka.

Baltarusijos vadovas teigė, kad antrą kartą J.Prigožinas ir Dmitrijus Utkinas, ilgametis J.Prigožino leitenantas, atvyko pas jį ir jis juos „nedviprasmiškai įspėjo, kad jie saugotųsi“. Tačiau A.Lukašenka nenurodė, kada įvyko šis susitikimas.

Jis sakė, kad pasiūlė J.Prigožinui pasikalbėti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir „garantuoti visišką saugumą“ Baltarusijoje, jei jis susirūpinęs dėl savo saugumo, pranešė „Belta“.

„Aš pasakiau: „Jeigu tu bijai (dėl savo gyvybės), aš pasikalbėsiu su prezidentu V.Putinu ir mes tave ištrauksime į Baltarusiją. Mes garantuojame jums visišką saugumą Baltarusijoje“. Ir garbės žodis, J.Prigožinas niekada neprašė manęs atskirai atkreipti dėmesį į saugumo reikalus“, – pasak agentūros, sakė A.Lukašenka.

Šią savaitę Rusijos valstybinėje žiniasklaidoje paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti akimirkos prieš tai, kai privatus lėktuvas, kuriuo tariamai skrido J.Prigožinas, pakeliui į Sankt Peterburgą sudužo lauke į šiaurės vakarus nuo Maskvos.

Katastrofa įvyko praėjus dviem mėnesiams po to, kai J.Prigožinas pradėjo trumpalaikį maištą prieš Rusijos kariuomenės vadovybę ir metė precedento neturintį iššūkį V.Putino valdžiai.

Penktadienį Kremlius pranešė, kad atliekami tyrimai, įskaitant genetinius tyrimus, siekiant nustatyti, ar J.Prigožinas žuvo per trečiadienio lėktuvo katastrofą. Remiantis Rusijos federalinės oro transporto agentūros paskelbtu keleivių sąrašu, manoma, kad tuo metu lėktuve buvo ir D.Utkinas.

Rusijos valdžios institucijos dar oficialiai nepatvirtino J.Prigožino mirties, tačiau viešuose komentaruose pripažino lėktuvo katastrofą.

Pentagonas pareiškė manantis, kad J.Prigožinas „greičiausiai“ žuvo per katastrofą. JAV ir Vakarų žvalgybos pareigūnai, su kuriais kalbėjosi CNN, mano, kad katastrofa buvo tyčinė, tačiau teigė, kad dar per anksti nustatyti, dėl ko nukrito lėktuvas.

Lieka daugybė klausimų, o apie grupuotės ateitį galima tik spėlioti.

„Negaliu įsivaizduoti, kad kaltas V. Putinas“

A.Lukašenka anksčiau sakė, kad „negali įsivaizduoti“, jog už tariamos J.Prigožino žūties stovi V.Putinas.

„Negaliu pasakyti, kas tai padarė. Aš net netapčiau savo vyresniojo brolio advokatu. Bet aš pažįstu V.Putiną – jis yra apdairus, labai ramus žmogus, kai priima sprendimus kitais, ne tokiais sudėtingais klausimais. Todėl negaliu įsivaizduoti, kad tai padarė V.Putinas, kad jis kaltas, – žurnalistams dėstė A.Lukašenka. – Tai buvo pernelyg grubus, neprofesionalus darbas, šiuo klausimu.“

Pasak „Belta“, A.Lukašenka sakė, kad J.Prigožinas niekada neprašė jo saugumo garantijų po bandymo maištauti prieš du mėnesius.

„Aš neprivalau užtikrinti J.Prigožino saugumo. Tai yra pirmas dalykas. Antra, pokalbis (tarp J.Prigožino ir A.Lukašenkos) niekada nebuvo apie tai“, – sakė jis.

Jis taip pat sakė, kad „Wagner“ gyvens Baltarusijoje, ir pridūrė, kad „per kelias dienas visi bus čia“, turėdamas omenyje „Wagner“ kovotojus ir susitarimą, kurį jis sudarė dėl grupės priėmimo po nepavykusio sukilimo Rusijoje.

„Iki 10 tūkst. žmonių, – teigė jis. – Kol mums reikės šio būrio („Wagner“), jie gyvens ir dirbs su mumis.“

Remdamasis palydovinėmis nuotraukomis, kuriose tariamai matyti neseniai išardytos „Wagner“ kovotojų stovyklavietės, A.Lukašenka sakė:

„Kodėl mes šaliname papildomas palapines, mums jų tiek daug nereikia. Pagrindinė bazė lieka čia, kažkas išvyko atostogauti, kažkas nusprendė gyventi nuošalyje, bet visi telefonai, adresai, slaptažodžiai ir išvaizdos yra žinomi.“

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.