Xi Jinpingas reto vizito Sindziange metu pabrėžė „sunkiai pasiektą socialinį stabilumą“

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas šeštadienį surengė retą vizitą į Sindziangą ir paragino išsaugoti „sunkiai pasiektą stabilumą“ neramumų krečiamame regione, kuriame Pekinas kaltinamas šiurkščiais žmogaus teisių pažeidimais, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Xi Jinpingas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 26, 2023, 5:52 PM

Kinijos vyriausybė jau daugelį metų vykdo kampaniją prieš tai, ką vadina terorizmu ir islamo ekstremizmu šiaurės vakarų regione, sulaikydama daugybę uigūrų ir kitų musulmonų.

Praėjusių metų Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje nustatyta, kad Kinijos veiksmai Sindziange gali būti vertinami kaip „nusikaltimai žmoniškumui“, o Jungtinės Valstijos ir kitų valstybių įstatymų leidėjai tokią politiką pavadino „genocidu“ – Pekinas tai neigia.

Valstybinis transliuotojas CCTV pranešė, kad šeštadienį Xi Jinpingas atvyko į regiono sostinę Urumči, išklausė vyriausybės darbo ataskaitą ir pasakė kalbą, kurioje „patvirtino pasiekimus vykdant įvairias užduotis Sindziange“.

Tai buvo pirmasis viešai skelbiamas jo vizitas Sindziange nuo praėjusių metų liepos, kai jis surengė savo pirmąją kelionę po to, kai regione buvo sustiprintos represijos.

Xi Jinpingas pabrėžė, kad „prioritetas visada turi būti teikiamas pastangoms išsaugoti socialinį stabilumą...“ ir kad „turime pasitelkti stabilumą plėtrai užtikrinti“, pranešė CCTV.

Jis teigė, kad „būtina... derinti kovos su terorizmu ir separatizmu plėtrą su pastangomis normalizuoti socialinį stabilumą ir teisinę valstybę“, pranešė transliuotojas.

Xi Jinpingas, anot transliuotojo, taip pat paragino pareigūnus „aktyviau skatinti islamo sinicizaciją ir veiksmingai kontroliuoti neteisėtas religines veiklas“.

„Privalome pagerinti mūsų supratimą apie negandas... ir įtvirtinti sunkiai iškovotą socialinį stabilumą“, –jo žodžius citavo CCTV.

„Kiniško tipo modernizacijos procese geriau sukursime gražų Sindziangą, kuris būtų vieningas ir harmoningas, turtingas ir klestintis.“

Žmogaus teisių gynėjai, užsienio mokslininkai ir uigūrų diasporos nariai kaltina Kiniją vykdant daugybę pažeidimų Sindziange, tokių kaip daugiau kaip milijono musulmonų sulaikymas nelegaliai veikiančių įstaigų tinkle, priverstinis darbas, privaloma sterilizacija ir politinė indoktrinacija, taip pat jų kultūrinių ir religinių objektų naikinimas.

Pekinas griežtai atmeta tokius kaltinimus. Jis tvirtina, kad šie teiginiai yra JAV vadovaujamo sąmokslo, kuriuo siekiama apšmeižti Kiniją ir pristabdyti jos augimą, dalis, ir bandė atremti, jo nuomone, neigiamą Vakarų spaudos skleidžiamą informaciją apie Sindziangą.

Šeštadienio kalboje Xi Jinpingas pabrėžė, kad pareigūnai privalo „stiprinti teigiamą viešumą ir parodyti naują Sindziango atvirumo ir pasitikėjimo savimi atmosferą... ir [kartu] paneigti bet kokių formų klaidingą viešąją nuomonę ir neigiamas ar žalingas kalbas“, skelbė CCTV. Regionas taip pat turėtų dar labiau atsiverti vidaus ir užsienio turizmui, Xi Jinpingo žodžius citavo transliuotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.